Το ΚΕΘΕΑ, παρά τις περικοπές, συνεχίζει το έργο

Το ΚΕΘΕΑ, παρά τις περικοπές, συνεχίζει το έργο

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών είναι γι’ αυτούς απλώς η αφορμή, αφού κάθε μέρα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά των εξαρτήσεων. Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων παρουσίασε χθες το έργο και τις ανάγκες του, σημειώνοντας πως δεν μπορούν να συνεχιστούν οι περικοπές. «Το λυπηρό είναι ότι και στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους δεν μας έχουν δώσει δείγματα αλλαγής πλεύσης», σημείωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, Γεράσιμος Νοταράς. «Ολες οι επίμονες και συστηματικές κρούσεις μας για βελτίωση της κατάστασης, ακόμη και όταν δεν συνεπάγονταν χρηματική εκταμίευση, συνάντησαν τείχος σιωπής». Παρά τις αντίξοες συνθήκες, πάνω από 8.000 άτομα θεραπεύτηκαν στο ΚΕΘΕΑ το 2014, σε περισσότερες από 100 μονάδες, σε 23 πόλεις και 18 σωφρονιστικά καταστήματα. Επιπλέον 6.500 μέλη οικογενειών δέχθηκαν υποστήριξη. Αυξημένη προσφορά, με μόλις 467 εργαζομένους (95 λιγότερους από το 2009) και περικοπές στην κρατική επιχορήγηση πάνω από 25% (17 εκατομμύρια το 2014 έναντι 23 εκατ. το 2009).

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στάλθηκε κι ένα επείγον σήμα κινδύνου, που αφορά τα κέντρα διπλής διάγνωσης, δηλαδή τα επτά καινοτόμα Πολυδύναμα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα, που προσέφεραν υπηρεσίες σε 1.463 άτομα (864 άμεσα ενδιαφερομένους και 597 μέλη οικογενειών). «Τα άτομα με διπλή διάγνωση είναι μια πολύ επιβαρυμένη ομάδα χρηστών, που παρουσιάζουν με αυξημένη συχνότητα πολλαπλά προβλήματα σε ό,τι αφορά την κατάσταση της υγείας τους, τη λειτουργικότητα και την κοινωνικότητά τους. Οι άνθρωποι αυτοί υποστηρίχθηκαν μέσα από ένα ολοήμερο καθημερινό πρόγραμμα. Για πρώτη φορά έλαβαν κατάλληλη και ολοκληρωμένη υποστήριξη», τόνισε ο δρ Βασίλειος Γκιτάκος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ. Τα κέντρα αυτά, τα οποία στεγάζονται σε υπάρχοντα κτίρια του ΚΕΘΕΑ, κινδυνεύουν να κλείσουν, καθώς το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που τα χρηματοδοτεί λήγει στα μέσα Ιουλίου. Παρά τα επανειλημμένα διαβήματα του ΚΕΘΕΑ προς το υπουργείο Υγείας, δεν έχει βρεθεί λύση για τη συνέχιση της εργασίας των 42 θεραπευτών που τα στελεχώνουν. Ο παρευρισκόμενος στη συνέντευξη Τύπου αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργος Κατρούγκαλος, είπε πως καταβάλλεται προσπάθεια για την κάλυψη με συμβάσεις ορισμένου χρόνου των αναγκών, αφήνοντας την εικόνα πως το θέμα παραμένει δυστυχώς ανοικτό.

Τα στοιχεία του 2014, που παρουσίασαν ο πρόεδρος και ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, φέρουν το αποτύπωμα της κρίσης και της χειροτέρευσης των κοινωνικών συνθηκών για τους χρήστες. Εξι στα δέκα από τα άτομα που προσέφυγαν για βοήθεια είναι άνεργοι και άλλοι δύο στα δέκα προσωρινά ή επισφαλώς εργαζόμενοι, ενώ το 17,6% είναι άστεγοι ή ζουν σε επισφαλή στέγη, γεγονός που, όπως σχολίασε ο κ. Γκιτάκος, ίσως δείχνει πως η προστασία της οικογένειας τείνει να εξαντλείται.

Σημαντικό στοιχείο που πρέπει να προβληματίσει ευρύτερα είναι η σημαντική αύξηση του ποσοστού της κάνναβης όσον αφορά το ποια είναι η κύρια ουσία κατάχρησης, από το 20,5% το 2011 σε 32,1% το 2014. Η ηρωίνη παρέμεινε στην κορυφή με 54,5%, αλλά με πτωτική τάση. Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η αύξηση των λεγόμενων νόμιμων εξαρτήσεων, δηλαδή του αλκοόλ και των τυχερών παιχνιδιών. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, πως το σχετικό πρόγραμμα Αλφα είναι το μόνο που έχει λίστα αναμονής, παρότι το 2014 προσέφερε υπηρεσίες σε 562 άτομα. «Φαίνεται ότι η περίοδος της κρίσης ευνοεί συμπεριφορές, όπως η καταφυγή στο αλκοόλ ως μορφή αυτοθεραπείας και η ενασχόληση με τον τζόγο στην προσπάθεια αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος», είπε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ.

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών εξέδωσε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή