Πώς υποδέχθηκαν τα διεθνή ΜΜΕ το δημοψήφισμα

Πώς υποδέχθηκαν τα διεθνή ΜΜΕ το δημοψήφισμα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανακοίνωση του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα, οι ουρές στα ΑΤΜ και στα πρατήρια βενζίνης στην Ελλάδα, αλλά και η αγωνία για το μέλλον της Ευρωζώνης και του ευρώ κυριαρχεί στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Στα γερμανικά MME οι τίτλοι των δημοσιευμάτων θα μπορούσαν να παρουσιαστούν υπό τον υπέρτιτλο «Ο Αλέξης Τσίπρας μεταθέτει την ευθύνη στον λαό». H αμερικανική Wall Street Journal επικεντρώνεται στον «διχασμό» που προκαλείται σε Ελλάδα και Ευρωζώνη για την «επόμενη μέρα», αλλά και στο δίλημμα της ΕΚΤ για το αν θα συνεχίσει τη στήριξη προς τις ελληνικές τράπεζες.

Τα διεθνή μέσα αναφέρονται και στις συνέπειες των επομένων ωρών και ημερών, με τις ουρές των καταθετών στα ATM και την αγωνία να προμηθευτούν καύσιμα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Για τις επόμενες ημέρες βλέπουν ότι τα capital controls είναι αναπόφευκτα, όπως επίσης η χρεοκοπία, η εισαγωγή των IOUs και εν τέλει η έξοδος από το ευρώ.

Οι κορυφαίες γερμανικές εφημερίδες ασκούν σκληρή κριτική κατά της απόφασης του Ελληνα πρωθυπουργού. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής τίτλοι: «Δημοψήφισμα για τις προτάσεις των δανειστών ανακοινώνει ο Αλέξης Τσίπρας» (Süddeutsche Zeitung), «Η Ελλάδα εκβιάζει την Ευρώπη» (Bild) «Ο Αλέξης Τσίπρας μεταθέτει την ευθύνη στον λαό» (Handelsblatt) «Πώς ο Αλέξης Τσίπρας αποκαλύπτεται ως δειλός» (Die Welt).

Tα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης ξεκίνησαν ειδικές ενότητες στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις, όπου παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο όλες οι εξελίξεις γύρω από την Ελλάδα. Η εφημερίδα Financial Times δίνει έμφαση στις πρώτες αντιδράσεις των Ελλήνων πολιτών στο άκουσμα του δημοψηφίσματος, οι οποίοι κάνουν ουρές στα ATM.

Στην αγωνία των Ελλήνων πολιτών αλλά και στα σενάρια για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα επικεντρώνεται και το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Σε όλα τα διεθνή μέσα γίνονται εκτενείς αναφορές για την επερχόμενη χρεοκοπία από την 1η Ιουλίου, το κλείσιμο των τραπεζών και τον δρόμο προς τη δραχμή, αλλά και για το πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε το χειρότερο σενάριο να αναστραφεί, όπως, για παράδειγμα, από την ψήφο του ελληνικού λαού ή από μια πολιτική εξέλιξη στην Ελλάδα ή από τη στάση των δανειστών.

Παράλληλα, γίνεται λεπτομερής παρουσίαση του παρασκηνίου που οδήγησε στην απόφαση του Ελληνα πρωθυπουργού, τις συνομιλίες που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους πριν και μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, όπως επίσης και στον εκνευρισμό και την απογοήτευση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος δεν ενημερώθηκε από τον κ. Τσίπρα εγκαίρως.

Τέλος, κανένα διεθνές μέσο ενημέρωσης δεν υποτίμησε τους διαλόγους στο Eurogroup όπου ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών βρέθηκε αντιμέτωπος με τις σκληρές ερωτήσεις των ομολόγων του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή