ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρέμβαση Αρβελέρ: «Ναι στην Ευρώπη, την ευρύτερη πατρίδα μας» από 40 Ελληνες των τεχνών

paremvasi-arveler-nai-stin-eyropi-tin-eyryteri-patrida-mas-apo-40-ellines-ton-technon-2091214

Σαράντα Ελληνες στην πλειοψηφία τους των γραμμάτων και των τεχνών, τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρώπη.

Οι σαράντα προσωπικότητες συνυπογράφουν ένα κείμενο της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ. Το συγκεκριμένο κείμενο της Αρβελέρ, που μεταξύ αμέτρητων άλλων τίτλων έχει ανακηρυχθεί πρόεδρος και επίτιμη πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης, έχει θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη»:

«Ελλάδα και Ευρώπη είναι πολιτιστικά έννοιες ταυτόσημες από τα πανάρχαια χρόνια της ιστορίας τους. Προπύργιο και προμαχώνας η Ελλάδα της Ευρώπης εναντίον σε κάθε εξωτερικό εχθρό. Βοηθός και αρωγός η Ευρώπη της Ελλάδας σε κάθε αντιξοότητα σε χαλεπούς καιρούς ως τα σήμερα. Αυτό αποδεικνύει,  μεταξύ άλλων, η μέριμνα των εταίρων μας για την ανάπτυξη των υποδομών της χώρας, η υποδοχή Ελλήνων φοιτητών στα καλλίτερα πανεπιστήμια της ηπείρου, η συμμετοχή των Ελλήνων επιστημόνων στα ευρωπαϊκώς χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, οι αγροτικές επιδοτήσεις και άλλα,  για να μη μιλήσoυμε για την διασφάλιση, χάρη στην ευρωπαϊκή συμμαχία, των συνόρων της χώρας από κάθε ξένη βουλιμία.

Σ’ αυτήν την Ευρώπη πρέπει να μείνουμε πιστοί. Τα παιδιά μας δεν θα μας συγχωρήσουν ποτέ, αν δεν πρυτανεύσει στις αποφάσεις μας το εθνικό συμφέρον. “Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία”, έγραψε ο Κάλβος, “Αν μισούνται ανάμεσά τους δεν τους πρέπει λευτεριά”, είπε ο Σολωμός. Όλοι λοιπόν ενωμένοι και αποφασιστικοί να πούμε την ερχόμενη Κυριακή:  Ναι στην Ευρώπη, την ευρύτερη πατρίδα μας»