Στο ζενίθ η αγωνία στο ΕΣΥ

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την καθημερινή αγωνία για την επάρκεια φαρμάκων, υλικών και τροφίμων για τους ασθενείς βιώνουν οι διοικήσεις και οι εργαζόμενοι δημοσίων νοσοκομείων στη χώρα μας, δύο εβδομάδες μετά την επιβολή της τραπεζικής αργίας. Οι προμηθευτές υγειονομικών υλικών έχουν προειδοποιήσει ότι εάν δεν «τρέξουν» οι διαδικασίες για συναλλαγές με το εξωτερικό, το «στοκ» που διαθέτουν είναι για 20-30 ημέρες, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις προμήθειες ευπαθών τροφίμων –κρέατος και γαλακτοκομικών–, όπου οι προμηθευτές σε αρκετές περιπτώσεις ζητούν να πληρωθούν μετρητοίς, δημιουργώντας προβλήματα στα «στεγνά» από ρευστό νοσοκομεία.

Ακόμα και σε είδη καθαριότητας –σαπούνια και απορρυπαντικά– προμηθευτές ζητούν προκαταβολή για να παραδώσουν προϊόντα. Την ίδια στιγμή, γιατροί και εργαζόμενοι γίνονται αποδέκτες της ανησυχίας των πολιτών που ζητούν με αγωνία να ενημερωθούν εάν θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν οι παροχές υγείας από αύριο, είτε με συμφωνία είτε με Grexit.

«Φάρμακα και υλικά έχει το νοσοκομείο γι’ αυτόν τον μήνα. Τρόφιμα ευπαθή υπάρχουν μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Οι προμηθευτές έχουν δεχθεί να πληρώνονται με επιταγή. Ρευστό δεν υπάρχει», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» ιατρός Ηλίας Σιώρας, που επισημαίνει ότι «νέες» ελλείψεις που να αποδίδονται στις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων δύο εβδομάδων προς το παρόν δεν έχουν παρουσιαστεί.

Ο ίδιος εμφανίζεται πρόθυμος να αναλάβει πρωτοβουλίες στην περίπτωση που η κατάσταση φτάσει «στο κόκκινο». Οπως αναφέρει, θα προτείνει στο Σωματείο τη δημιουργία Επιτροπής Αλληλεγγύης «που εφόσον υπάρξει ανάγκη, θα καλέσει την κοινωνία να συμβάλει με όποιον τρόπο μπορεί, ακόμα και με τρόφιμα και φάρμακα, για να μην έχουν πρόβλημα κατ’ αρχήν οι άρρωστοι».

Η διοίκηση του νοσοκομείου «Ελπίς» ενημερώθηκε από την εταιρεία που προμηθεύει γαλακτοκομικά ότι δεν θα είναι σε θέση να παραδίδει προϊόντα την επόμενη εβδομάδα λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα και της αδυναμίας εισαγωγών.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο διοικητής του νοσοκομείου Θεόδωρος Γιάνναρος, δεν είναι η πρώτη επιστολή που λαμβάνει από εταιρεία τροφίμων. Προς το παρόν, ωστόσο, κανείς δεν έχει σταματήσει να προμηθεύει. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ελλείψεις», επισημαίνει ο ίδιος, που ζήτησε και έλαβε πριν από λίγες ημέρες από το υπουργείο Υγείας το 10% του προϋπολογισμού του, κάτι που θα βοηθήσει να «κινηθεί» το νοσοκομείο έως τον Αύγουστο. «Εάν παρατηρηθούν ελλείψεις, έχουμε τη δυνατότητα να τις αντιμετωπίσουμε με “δανεισμό” από άλλα νοσοκομεία. Βλέπετε, έχουμε μάθει τόσα χρόνια κρίσης να είμαστε πιο έξυπνοι και πιο εφευρετικοί». «Σήμερα μιλάω όλη ημέρα με προμηθευτές», τόνισε στην «Κ» την Τετάρτη ο διοικητής του νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργος Μπέζος. «Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο κλίμα στην αγορά. Είναι πανικοβλημένοι. Ακόμα και ελληνικές εταιρείες έχουν αρχίσει να ζητούν να προκαταβάλουμε χρήματα για να μας δώσουν υλικά. Αυτό ισχύει εδώ και καιρό σε τρόφιμα και καύσιμα, τώρα τα βλέπουμε και σε υγειονομικό υλικό. Και σε είδη καθαριότητας, όπως σαπούνια και απορρυπαντικά. Δόξα τω Θεώ, προς το παρόν εμείς δεν έχουμε ελλείψεις. Εάν όμως συνεχιστεί για λίγο ακόμα η κατάσταση αυτή, τα νοσοκομεία –ακόμα και τα “καλύτερα”– θα αρχίσουν να καταρρέουν».

Πάντως, σύμφωνα και με τα όσα είπε στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατροτεχνολογικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) Παύλος Αρναούτης, οι εταιρείες στην πλειονότητά τους έχουν απόθεμα υλικών για περίπου 20-30 ημέρες. Η αγωνία των προμηθευτών υγειονομικού υλικού είναι να λειτουργήσει η διαδικασία έγκρισης τραπεζικών συναλλαγών, για να μπορούν να πληρώσουν τις παρασκευάστριες εταιρείες του εξωτερικού για προϊόντα που έχουν ήδη εισαγάγει και εν συνεχεία να κάνουν τις νέες παραγγελίες. Πολλές εταιρείες είχαν στείλει τις σχετικές αιτήσεις την Τετάρτη 1η Ιουλίου και μία εβδομάδα αργότερα δεν είχαν λάβει ακόμη απάντηση.

Οριακή φαίνεται ότι είναι η επάρκεια υλικών και φαρμάκων και στα Κέντρα Υγείας. «Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε στη δική μας μονάδα ακόμα με παραγγελίες του Ιουνίου, γιατί έχει δοθεί άτυπη εντολή να καθυστερήσουμε νέες παραγγελίες εν αναμονή και της κατάληξης των διαπραγματεύσεων. Ημασταν που ήμασταν στο όριο. Τώρα…», επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Γενικής Ιατρικής και διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης Ανάργυρος Μαριόλης. Στα Κέντρα Υγείας εν μέσω τουριστικής περιόδου το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η έλλειψη προσωπικού. Στις περισσότερες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τα κενά είναι πάνω από 60% σε όλες τις ειδικότητες, ποσοστό που διευρύνεται, καθώς υπάρχει φυγή των γιατρών προς τον ιδιωτικό τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή