Κύμα ληστειών στα βενζινάδικα το τελευταίο διάστημα

Κύμα ληστειών στα βενζινάδικα το τελευταίο διάστημα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κύμα ληστειών έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες εις βάρος επιχειρήσεων, οι οποίες λόγω της τραπεζικής αργίας αποθηκεύουν χρήματα σε ταμεία και χρηματοκιβώτια. Στο στόχαστρο έχουν μπει κυρίως τα βενζινάδικα και ιδιαίτερα οι υπάλληλοι που κάνουν τη βραδινή βάρδια και κρατούν ρευστό χρήμα.

Χθες, στις 2.10 τα ξημερώματα, σημειώθηκαν απανωτές ληστείες σε πρατήρια επί της Λ. Μαραθώνος στη Νέα Μάκρη, όπου δύο ληστές φορώντας κράνη και με την απειλή όπλων άρπαξαν περίπου 400 ευρώ από τον υπάλληλο και διέφυγαν με μοτοσικλέτα, ενώ ένα τέταρτο αργότερα το ίδιο δίδυμο ληστών χτύπησε ένα άλλο πρατήριο στην ίδια οδό. Ακινητοποιώντας τον 48χρονο υπάλληλο απέσπασαν περίπου 100 ευρώ.

Σημειώνεται ότι 48 ώρες νωρίτερα, οι ίδιοι πιθανότατα δράστες σε χρονικό διάστημα 20 λεπτών της ώρας είχαν προβεί σε τέσσερις ένοπλες ληστείες πρατηρίων, αποσπώντας συνολικά 1.200 ευρώ. Τα πρατήρια που μπήκαν στο στόχαστρο της σπείρας βρίσκονται στη Λ. Μεσογείων 440 και Αλεξάνδρου Παναγούλη 39, στην Αγία Παρασκευή, στη Λ. Μεσογείων 301, στον Χολαργό και στην οδό Αγ. Παρασκευής 103 στο Χαλάνδρι. Σε όλες τις περιπτώσεις οι δράστες έδρασαν με την ίδια μέθοδο, ακινητοποιώντας τους υπαλλήλους με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

Οι καταστηματάρχες, ωστόσο, δεν μένουν άπραγοι, καθώς προχωρούν σε λήψη μέτρων αυτοπροστασίας, αφού ο φόβος για περαιτέρω κλιμάκωση των επιθέσεων κυριαρχεί. «Δεν κρατάμε πλέον χρήματα πάνω μας.

Τα κρύβουμε και έχουμε ένα μικρό ποσό για να δίνουμε ρέστα», λέει στην «Κ» πρατηριούχος στην οδό Πειραιώς, αποκαλύπτοντας ότι δημιούργησε στο κατάστημά του ειδική εξωτερική κρυψώνα όπου φυλάσσει τα χρήματα. «Βάλαμε στη βραδινή βάρδια δύο άτομα και τα Σαββατοκύριακα, που έχει αυξημένη κίνηση, τρία», συμπληρώνει άλλος πρατηριούχος στη Λ. Ποσειδώνος. Τα χρηματοκιβώτια που λειτουργούν με χρονοκαθυστέρηση φαίνεται πως αποτελούν βασικό εργαλείο για τους καταστηματάρχες, αφού οι επίδοξοι ληστές δρουν με ταχύτητα αρπάζοντας τα χρήματα που κρατούν πάνω τους οι υπάλληλοι. Σχεδόν όλα τα καταστήματα λειτουργούν με κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, γεγονός που επιτρέπει στις αστυνομικές αρχές, ερευνώντας τα ίχνη, να φτάσουν στον εντοπισμό των ληστών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος Μιχάλη Κιούση, αιτία του μπαράζ ληστειών σε βενζινάδικα είναι η αδυναμία επαρκούς φύλαξης των πρατηρίων που διανυκτερεύουν. Λόγω της απελευθέρωσης ωραρίου, πολλοί πρατηριούχοι επιλέγουν να κρατούν τα καταστήματά τους ανοιχτά για όλο το 24ωρο. «Στο παρελθόν τα πρατήρια διανυκτέρευαν βάσει προγραμματισμού και η αστυνομία μπορούσε να φυλάξει αποτελεσματικά. Σήμερα δεν συμβαίνει το ίδιο και βλέπουμε τα αποτελέσματα». Από πλευράς της ομοσπονδίας έχει εκδοθεί οδηγία προς τους πρατηριούχους να μην αντιστέκονται σε τέτοιου είδους επιθέσεις, αφού προέχει η ανθρώπινη ζωή. Πάντως, αναφέρεται ότι το 85% των συναλλαγών σήμερα πραγματοποιείται μέσω τραπεζικής συναλλαγής (κάρτας) και μόνο το υπόλοιπο 15% εισπράττεται σε ρευστό, επομένως δεν συσσωρεύεται όγκος ρευστού όπως συνέβαινε παλαιότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή