Πρόσφυγες, νομάδες στο κέντρο της πρωτεύουσας

Πρόσφυγες, νομάδες στο κέντρο της πρωτεύουσας

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ξημερώματα της Πέμπτης η πλατεία Ομονοίας μετατράπηκε σε ένα απέραντο υπνωτήριο πρoσφύγων. Ο λόγος για περίπου διακόσιους Σύρους πρόσφυγες οι οποίοι έφτασαν από τη Μυτιλήνη στον Πειραιά και από εκεί στην κεντρική πλατεία της Αθήνας, όπου κατέλυσαν εξαντλημένοι.

Οι εικόνες που αντίκρισαν οι Αθηναίοι χθες το πρωί ήταν θλιβερές και δεν θύμιζαν σε τίποτα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Οικογένειες ολόκληρες, με όσα υπάρχοντα είχαν στην κατοχή τους, προσπαθούσαν να βρουν μια γωνιά για να κουρνιάσουν. Οσοι από αυτούς διέθεταν σκηνές τις έστησαν και κοιμήθηκαν μέσα, ενώ οι υπόλοιποι παρέμειναν έκθετοι και ξυπόλυτοι στα πεζούλια ττης πλατείας. Βρέφη και μικρά παιδιά ήταν ξαπλωμένα στο έδαφος μαζί με τις μητέρες τους, σε εντελώς ακατάλληλες γι’ αυτά συνθήκες, κάτω από τον δυνατό ήλιο.

Λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι, με παρέμβαση των αστυνομικών αρχών οι σκηνές μαζεύτηκαν, χωρίς ωστόσο να μετακινηθούν οι πρόσφυγες από το σημείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το πρωί έφθασαν στην Αθήνα από διάφορα νησιά του Αιγαίου (Κω, Λέσβο) περίπου 1.000 άτομα. Μεταξύ αυτών αρκετά ανήλικα και ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία εκτός από την ανάγκη σίτισης, χρήζουν και άμεσης ιατρικής παρακολούθησης.

Οι επαγγελματίες της περιοχής, παρακολουθώντας καθημερινά να φτάνουν στην πλατεία δεκάδες πρόσφυγες, στέκονται αμήχανοι. Από τη μία, νιώθουν οργή και αγανάκτηση με την κατάσταση που επικρατεί, αφού βλέπουν την περιοχή να υποβαθμίζεται μέρα με τη μέρα και τη δουλειά τους να μειώνεται. Από την άλλη, όπως περιγράφουν οι ίδιοι, νιώθουν συμπόνια γι’ αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους. «Δεν φταίνε αυτοί για την κατάσταση», λέει στην «Κ» ιδιοκτήτης τυροπιτάδικου πάνω στην πλατεία Ομονοίας, αποκαλύπτοντας πως καθημερινά μοιράζει αρκετά προϊόντα σε πρόσφυγες που τα έχουν ανάγκη.

Στην πλατεία Βικτωρίας, η κατάσταση συνεχίζει να είναι το ίδιο προβληματική, όπως είχε περιγραφεί σε ρεπορτάζ της «Κ» (14.07.15), με δεκάδες πρόσφυγες να κάθονται στη μέση της πλατείας αφήνοντας τα προσωπικά τους αντικείμενα διασκορπισμένα στον χώρο. Η παρουσία της αστυνομίας είναι διακριτική, ομάδες δύο-τριών ατόμων επιβλέπουν προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν συμπλοκές με καταστηματάρχες, οι οποίοι εμφανίζονται για άλλη μια φορά αγανακτισμένοι.

Σύμφωνα με τις αρχές, σημειώνεται ότι μόνο τον Ιούνιο έφθασαν στα ελληνικά νησιά συνολικά πάνω από 31.000 πρόσφυγες από χώρες της Μέσης Ανατολής, όταν πέρυσι τον ίδιο μήνα ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 2.783 άτομα.

Η Ελλάδα πλέον εμφανίζεται ανήμπορη απέναντι στο μεταναστευτικό κύμα των τελευταίων μηνών, που όλο και γιγαντώνεται. Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, με τις αρχές να προσπαθούν μάταια να δώσουν κάποιου είδους λύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή