«Αξιολόγηση δασκάλων από τους μαθητές»

«Αξιολόγηση δασκάλων από τους μαθητές»

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμμετοχή των μαθητών στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών προτείνει στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ως Συνήγορος του Παιδιού. Σύμφωνα με τη Συνήγορο, η συμμετοχή των μαθητών στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών «συνδέεται αφενός με το δικαίωμα της έκφρασης της γνώμης των μαθητών, αφετέρου δε με τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης». Μάλιστα, η Συνήγορος αναφέρει ότι πρόκειται για μία από τις προτάσεις που έχουν διατυπώσει επανειλημμένα μαθητές κατά τις επισκέψεις της σε σχολεία. Τα κριτήρια που προτείνεται να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών από τους μαθητές είναι η μεταδοτικότητα, η διεξαγωγή του μαθήματος με ενδιαφέροντα τρόπο και η προσωπική επαφή τους με τους μαθητές.

Η Συνήγορος κρίνει, επίσης, ως ζήτημα μεγάλης σημασίας την προώθηση της δημοκρατικής διοίκησης των σχολείων, ενώ προτείνει το προεδρικό διάταγμα 104/1979, που ρυθμίζει τα ζητήματα κυρώσεων/ποινών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, «να επικαιροποιηθεί ώστε να δίνεται η δυνατότητα στα σχολεία να αξιοποιούν περισσότερες εναλλακτικές μεθόδους ‘‘συμμόρφωσης’’ των μαθητών».

Παράλληλα, η Συνήγορος εστιάζει στην επικοινωνία μαθητών-εκπαιδευτικών, στην οργάνωση των προγραμμάτων ευέλικτης ζώνης, στην προστασία των μαθητών από οικογενειακή βία και παραμέληση, στη δικτύωση των σχολείων με τις τοπικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή