ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Την υγεία «εξετάζουν» οι θεσμοί

tin-ygeia-exetazoyn-oi-thesmoi-2096103

Να πάρει πίσω την πρόσφατη διάταξη που αφορά στην αντικατάσταση των διοικητών νοσοκομείων με πρόσωπα επιλογής υπουργού ζητούν οι θεσμοί από το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της αποπολιτικοποίησης της διοίκησης. Το ζήτημα των διοικητών των νοσοκομείων είναι ένα από τα τρία σημεία-«αγκάθια» για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, οι οποίοι έχουν ζητήσει επιπλέον την επιστροφή του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και την επαναφορά στη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας χωρίς εξαιρέσεις.

Ειδικότερα, οι θεσμοί ζήτησαν από το υπουργείο να αναστείλει πρόσφατη διάταξη που όριζε ότι ο υπουργός μπορεί να παύσει αζημίως τους διοικητές που υπηρετούν σήμερα και να τους αντικαταστήσει με πρόσωπα δικής του επιλογής. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας ανέφερε χθες στην «Κ» ότι μετά από αυτή την εξέλιξη, προς το παρόν, θα αντικατασταθούν μόνο διοικητές που έχουν ήδη υποβάλει τις παραιτήσεις τους. Επιπλέον, η πλευρά των δανειστών ζήτησε την επαναφορά του εισιτηρίου των 5 ευρώ για τα τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων, την κατάργηση του οποίου είχε ανακοινώσει τον περασμένο Απρίλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας. Πάντως από το υπουργείο υποστηρίζουν ότι οι δανειστές δεν επιμένουν στο συγκεκριμένο μέτρο, αρκεί να βρεθούν ισοδύναμά του. Σημειώνεται ότι τα έσοδα από το εισιτήριο των 5 ευρώ υπολογίζονταν σε 19 εκατ. ευρώ ετησίως, τα οποία «έμπαιναν» κατευθείαν στα ταμεία των νοσοκομείων, προκειμένου να καλύψουν τρέχουσες και επείγουσες ανάγκες.

Επιφυλάξεις διατηρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την απαίτηση των δανειστών η συνταγογράφηση των φαρμάκων να επανέρθει στο προηγούμενο καθεστώς, όταν οι γιατροί έγραφαν μόνο τη δραστική ουσία χωρίς καμία αναφορά στην εμπορική ονομασία των φαρμάκων. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, έχει ζητήσει να του υποβληθεί γραπτώς το σχετικό αίτημα από την πλευρά των δανειστών, το οποίο, όπως αναφέρει, αντιβαίνει σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το υπουργείο, άλλωστε, θεωρεί ως αποτυχημένο το μοντέλο που προτείνουν οι θεσμοί για τη διείσδυση των γενόσημων στην ελληνική αγορά, υποστηρίζοντας ότι επί πέντε χρόνια δεν έχει αποφέρει καρπούς.

Πάντως, δεκτή «χωρίς γκρίνια» φαίνεται ότι θα γίνει η απαίτησή τους  να αρθούν οι «προστατευτικές» ρυθμίσεις για την τιμολόγηση των φαρμάκων τα οποία έχασαν την πατέντα τους και των γενόσημων που κυκλοφόρησαν πριν από το 2012, γεγονός που θα επιφέρει μείωση των τιμών τους.