ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξανά «στο τραπέζι» το 5ευρω στα νοσοκομεία

xana-sto-trapezi-to-5eyro-sta-nosokomeia-2096951

Μήλον της Εριδος φαίνεται ότι έχει γίνει το εισιτήριο των πέντε ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία, το οποίο καταργήθηκε από την παρούσα κυβέρνηση, με τους πιστωτές να ζητούν, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, την επαναφορά του.

Σύμφωνα με τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό, η ελληνική πλευρά έχει αντιπροτείνει σειρά ισοδύναμων μέτρων, ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αποτρέψει την επαναφορά του εισιτηρίου των πέντε ευρώ για την επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Σημειώνεται ότι το εισιτήριο των 5 ευρώ μεταφράζεται σε έσοδα 20 εκατ. ευρώ ετησίως για τα νοσοκομεία, οι διοικήσεις των οποίων υποστηρίζουν ότι αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες σε ιατροφαρμακευτικό υλικό χωρίς τα συγκεκριμένα έσοδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα βασικά ισοδύναμα μέτρα που επικαλείται η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που δημιουργείται από την κατάργησή του, είναι η αύξηση έμμεσων φόρων. Συγκεκριμένα, στις σκέψεις του υπουργείου Υγείας είναι η αύξηση της τιμής των τσιγάρων (κατά 10 λεπτά ανά πακέτο) αλλά και η αύξηση της τιμής στα αλκοολούχα ποτά. Ο κ. Κουρουμπλής μάλιστα υποστήριξε ότι έχει ήδη αντιπροτείνει στους δανειστές τα ισοδύναμα μέτρα. Επεσήμανε μάλιστα ότι πέραν της επιβάρυνσης για τους ασθενείς, το διοικητικό κόστος που θα κληθούν να επωμιστούν τα νοσοκομεία καθιστά την επαναφορά του εισιτηρίου ασύμφορη.

Προλειαίνοντας ωστόσο το έδαφος ο κ. Κουρουμπλής δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι σε περίπτωση που εμμείνουν οι πιστωτές στην επαναφορά του μέτρου, από αυτό θα εξαιρεθούν οι αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Παράλληλα ο κ. Κουρουμπλής χαρακτήρισε «ένα λάθος» τη δήλωση που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με την τιμωρία που θα πρέπει να υποστούν οι καρκινοπαθείς που δεν έχουν υποβληθεί σε προληπτικές εξετάσεις και να επωμιστούν εξ ολοκλήρου το κόστος της θεραπείας τους. «Δεν το είπα ως τιμωρία αλλά ως κίνητρο και αντικίνητρο. Αυτά λέει και ο Ομπάμα στις ΗΠΑ», δήλωσε χθες το πρωί ο κ. Κουρουμπλής. «Ας δεχθούμε ότι ήταν ένα λάθος», συμπλήρωσε εκφράζοντας μια πικρία για τις αντιδράσεις που δημιούργησε η πρότασή του αυτή. «Το θέμα, όμως, συζητιόταν στις παραλίες και αυτό με ικανοποιεί», συμπλήρωσε.