Καθαρίζεται το Πεδίον του Αρεως

Καθαρίζεται το Πεδίον του Αρεως

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από νωρίς χθες το πρωί τα συνεργεία καθαρισμού του Δήμου Αθηναίων αποδύθηκαν σε μια τιτάνια προσπάθεια αποκομιδής των συσσωρευμένων σκουπιδιών που άφησαν πίσω στο Πεδίον του Αρεως κατά την αποχώρησή τους οι πρόσφυγες. Ο πρόχειρος καταυλισμός που είχε στηθεί χαρακτηριζόταν «υγειονομική βόμβα», αφού οι συνθήκες στις οποίες διαβιούσαν οι μετανάστες ήταν απολύτως ακατάλληλες. Ο όγκος των σκουπιδιών ήταν μεγάλος και χρειάστηκαν οκτώ απορριμματοφόρα φορτηγά προκειμένου να καταστεί δυνατή η μεταφορά τους. Με δύσκολες συνθήκες και μειωμένο προσωπικό, λόγω αδειών, το Πεδίον του Αρεως καθαρίστηκε και παραδόθηκε ξανά στους πολίτες όπως δήλωσε στη «Κ» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανδρέας Βαρελάς. «Μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει να συλλέξουμε τα ογκώδη απορρίμματα και εκτιμούμε πως η επιχείρηση θα διαρκέσει έως την Τετάρτη. Ο δήμος θα είναι υπεύθυνος και για την καθαριότητα στις νέες εγκαταστάσεις του Ελαιώνα, όπου έχουν ήδη τοποθετηθεί κάδοι απορριμμάτων». Παράλληλα, το Πεδίον του Αρεως αστυνομεύεται προκειμένου να αποτραπεί η προσέλευση άλλων μεταναστών, στους οποίους συστήνεται να πηγαίνουν στις εγκαταστάσεις του Βοτανικού.

Αναφορικά με την ευθύνη καθαρισμού του πάρκου, ο αντιδήμαρχος Κατασκευών και Κτιριακών Εργων του Δήμου Αθηναίων, Βασίλης Αγγελόπουλος, ανέφερε στην «Κ» ότι «αναμένεται η τελική έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να περάσει η καθαριότητα του Πεδίου του Αρεως στις αρμοδιότητες του δήμου». Υπογράμμισε επιπλέον ότι ο δήμος της Αθήνας παραχώρησε τον χώρο στον Βοτανικό για ανθρωπιστικούς και υγειονομικούς λόγους. «Επρεπε κατ’ αρχάς να αποφύγουμε την υγειονομική βόμβα στο Πεδίον του Αρεως και κατά δεύτερον να δείξουμε ότι δεν είμαστε πόλη με απάνθρωπο πρόσωπο. Η παραχώρηση έγινε γι’ αυτούς τους δύο λόγους και με την υπόσχεση της κεντρικής κυβέρνησης, ότι είναι προσωρινή λύση και ότι θα δημιουργηθεί μια βασική δομή φιλοξενίας γι’ αυτούς τους ανθρώπους κάπου αλλού, πιο οργανωμένα και με καλύτερες εγκαταστάσεις».

Το πρωί περίπου 150 άτομα, Πακιστανοί στη πλειονότητά τους, έφτασαν στην πλατεία Βικτωρίας από την Κω. Οι μετανάστες, οικογένειες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι, κρατώντας τα προσωπικά τους αντικείμενα απλώθηκαν περιμετρικά της πλατείας στα παγκάκια αναμένοντας να δουν προς τα πού θα κατευθυνθούν. Το ίδιο σκηνικό και στην οδό Χέυδεν, στο κάτω μέρος της πλατείας, όπου η σκιά των δέντρων διευκολύνει την πολύωρη αναμονή. Μια ομάδα δώδεκα ατόμων με επτά παιδιά ζητούν από δύο αστυνομικούς να μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις του Ελαιώνα. «Εχουμε διαβιβάσει το αίτημα στα κεντρικά και περιμένουμε εντολές», λέει στην «Κ» αστυνομικός που επιτηρεί την περιοχή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή