Κεφαλοτύρι βάρους ενός τόνου θα κοπεί στη Γιορτή του Βοσκού στα Ζωνιανά

Κεφαλοτύρι βάρους ενός τόνου θα κοπεί στη Γιορτή του Βοσκού στα Ζωνιανά

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΕΘΥΜΝΟ. Η 8η Γιορτή Βοσκού και Τυριού στα Ζωνιανά θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 6 το απόγευμα στην πλατεία του χωριού. Πρόκειται για τη μεγάλη ετήσια εκδήλωση που προσελκύει χιλιάδες κόσμου και προβάλλει την παράδοση του τόπου στην παραγωγή ποιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά και τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα που σχετίζονται με τη ζωή και τις δραστηριότητες των κτηνοτρόφων στα βουνά του Ψηλορείτη.

Οι εκδηλώσεις της 8ης Γιορτής Βοσκού και Τυριού περιλαμβάνουν την παρουσίαση και κοπή ενός κεφαλοτυριού βάρους ενός τόνου, το οποίο παρασκεύασαν οι παραγωγοί των Ζωνιανών με βάση τις τοπικές παραδοσιακές συνταγές και μεθόδους. Για το τυρί-γίγας του ενός τόνου χρησιμοποιήθηκαν και φέτος περίπου 7 τόνοι γάλακτος και εργάστηκαν για την παρασκευή του αρκετοί τυροκόμoι και βοηθοί!

Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τοπικές γεύσεις και να δοκιμάσουν εδέσματα παρασκευασμένα από τις γυναίκες του χωριού, το Σωματείο Μαγείρων Κρήτης και τη σχολή μαγειρικής της περιοχής.

Πλούσιο είναι και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης. Οι νέοι και οι νέες θα στήσουν γλέντι στην πλατεία του χωριού, όπως συνηθίζεται στα Ζωνιανά και στα γύρω χωριά. Συμμετέχει το μουσικό συγκρότημα Μανώλη Κονταρού, ενώ χορεύουν οι πρωτοχορευτές και οι μαθητές του Παραδοσιακού Συλλόγου «Τ’ αόρι» και του Λαογραφικού Ομίλου Ηρακλείου «Παπαδόκωστας».

Την 8η Γιορτή Βοσκού και Τυριού οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζωνιανών «Ο Σφεντόνης» με όλους τους φορείς του χωριού, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου και του Δήμου Μυλοποτάμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή