Ενισχύονται τα νησιά με προσωπικό για ταυτοποίηση προσφύγων

Ενισχύονται τα νησιά με προσωπικό για ταυτοποίηση προσφύγων

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα σύσκεψη για το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να ενισχυθούν, εκτάκτως, με επιπλέον προσωπικό τα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. που είναι επιφορτισμένα με την καταγραφή των μεταναστών ούτως ώστε, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, η διαδικασία ταυτοποίησης των Σύρων προσφύγων να ολοκληρώνεται στα νησιά, πριν δηλαδή να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική χώρα, όπως συνέβαινε έως τώρα. Κυβερνητικός αξιωματούχος που μετείχε στη σύσκεψη δήλωσε στην «Κ» ότι το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να σταλούν κλιμάκια αστυνομικών για να επιταχυνθεί η διαδικασία ταυτοποιήσεων που εφαρμόζεται στα νησιά.

Επιπλέον, στη σύσκεψη αναζητήθηκε τρόπος προκειμένου να ελέγχονται όσοι Σύροι πρόσφυγες ταξιδεύουν στα βόρεια σύνορα της χώρας με πρόθεση να κατευθυνθούν μέσω Σκοπίων στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι όσοι φτάσουν στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο θα είναι εφοδιασμένοι με τα προβλεπόμενα ταξιδιωτικά έγγραφα. Επιπροσθέτως, επιβεβαιώθηκε η απόφαση για μίσθωση ενός ακόμα πλοίου, του «Λατώ» της ΑΝΕΚ, για τη μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, ενώ την υποχρέωση να ενημερώσουν εγγράφως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα εξωτερικά σύνορα της χώρας φέρονται να ανέλαβαν στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πολλοί πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί και παραλάβει τα έγγραφα στην Ελλάδα, φτάνοντας στα σύνορα της Ουγγαρίας είτε τα σχίζουν είτε τα πετούν, προκειμένου να καταγραφούν εκ νέου και να μην επιστρέψουν στην πρώτη χώρα υποδοχής σε περίπτωση απέλασης, όπως προβλέπει η συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙ.

Εκτιμάται πως την Πέμπτη μετακινήθηκαν προς Θεσσαλονίκη 3.500 πρόσφυγες από την Αθήνα, ενώ χθες το απόγευμα έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά επιπλέον 2.000 άτομα. Τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των προσφύγων προγραμμάτισαν από τις 7 μ.μ. επιπλέον δεκαπέντε δρομολόγια με προορισμό τη Θεσσαλονίκη (τιμή εισιτηρίου 43 ευρώ), όπου σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ Κιλκίς αναμένει ανταπόκριση (10 ευρώ ανά άτομο), με τελικό προορισμό τα ελληνικά σύνορα.

Στελέχη της εταιρείας καταγγέλλουν το κύκλωμα εκμετάλλευσης των προσφύγων από επιτήδειους πράκτορες τουριστικών λεωφορείων, οι οποίοι πωλούν «εκδρομή» στους Ευζώνους χωρίς εισιτήριο επιστροφής, εκτελούν δηλαδή συγκοινωνία, πράγμα που απαγορεύεται. Το κόστος του εισιτηρίου που καλούνται να πληρώσουν αγγίζει μέχρι και τα 100 ευρώ το άτομο, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ο 28χρονος Χουσεΐν σε άπταιστα αγγλικά αναφέρει στην «Κ» πως πλήρωσε μαζί με τη μητέρα του και την αδερφή του 10 ευρώ το άτομο στο ταξί, επιπλέον από τη νόμιμη ταρίφα, προκειμένου να τους μεταφέρει σε ένα ταξιδιωτικό γραφείο, με τα πούλμαν του οποίου θα έφταναν απευθείας στον σταθμό των Ευζώνων.

Την ανάγκη για επικοινωνία των προσφύγων άδραξε μια ομάδα νέων κοριτσιών που προωθούσαν αριθμούς κινητών τηλεφώνων. Σε σπαστά συριακά που είχαν γραμμένα σε ένα κομμάτι χαρτί, πωλούσαν έναντι 10 ευρώ τον αριθμό τηλεφώνου που αποτελεί προϊόν προσφοράς και κανονικά δεν πωλείται.

Μόλις έφθασε το καράβι στο λιμάνι του Πειραιά, διακινητές-οδηγοί μάζευαν τον κόσμο σε ομάδες και τους εξηγούσαν πώς θα κινηθούν προκειμένου να φτάσουν στο κέντρο της Αθήνας. «Μας ενημέρωσαν ότι τα σύνορα είναι κλειστά, αλλά δεν μας νοιάζει, θέλουμε να φτάσουμε μέχρι εκεί και μετά κάτι θα γίνει. Στόχος μας είναι να φτάσουμε στη Γερμανία», λέει στην «Κ» 24χρονη από τη Συρία που κατέβηκε από το καράβι «Ελ. Βενιζέλος» χθες το απόγευμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή