Ενταση στην πλατεία Βικτωρίας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αργά το βράδυ της Τρίτης έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά 4.200 πρόσφυγες, ανάμεσα στους οποίους πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά. Πολλοί κατέληξαν στην πλατεία Βικτωρίας, καθώς το κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα εμφανίζει πληρότητα. Η «περιπέτεια» όμως συνεχίστηκε, καθώς, όπως περιγράφει στην «Κ» ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων Γιονούς Μοχαμαντί, οι κάτοικοι της περιοχής ενοχλήθηκαν από τις σκηνές που επιχείρησαν να στήσουν οι πρόσφυγες και κάλεσαν την Αστυνομία. Η ένταση μεταξύ κατοίκων και προσφύγων διήρκεσε μισή ώρα περίπου, έως ότου εμφανίστηκε ομάδα αστυνομικών και απαγόρευσε το στήσιμο των σκηνών πάνω στην πλατεία. Μερικοί έστρωσαν υπνόσακους και κουβέρτες και ξάπλωσαν επί τόπου, ενώ άλλοι ξεχύθηκαν στους γύρω δρόμους και κοιμήθηκαν όπου βρήκαν. Σε επικοινωνία του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων με το κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα, υπήρξε η ενημέρωση ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις. «Στείλαμε μόνον λίγες οικογένειες με μικρά παιδιά που δεν είχαν πού να πάνε. Οι θέσεις που αδειάζουν είναι πολύ λίγες για να δεχθούν τόσο κόσμο».

Εκατοντάδες Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί περνούν τη μέρα τους στην πλατεία σχεδιάζοντας βήμα προς βήμα την πορεία του ταξιδιού με προορισμό την Ουγγαρία και την Κεντρική Ευρώπη. Ρόλο-κλειδί στην επίτευξη του στόχου τους παίζει ο διακινητής, όπως εξηγεί στη «Κ» ο 23χρονος Σύρος Σέρχαν: «Πρέπει να βρούμε κάποιον που να ξέρει πώς να μετακινηθούμε φτηνά και με ασφάλεια». Οι Σύροι πρόσφυγες εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικοί σε όσα τους προτείνουν οι διακινητές, καθώς φοβούνται πως είναι πιθανό να τους εκμεταλλευτούν, ειδικά όσοι δεν είναι συριακής καταγωγής. «Επικοινωνούμε μέσω Διαδικτύου με άτομα που έχουν φτάσει ή βρίσκονται κοντά σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα», συμπληρώνει. Η πλατεία αποτελεί κόμβο για τους πρόσφυγες, καθώς έρχονται σε επαφή με αρκετούς ομοεθνείς τους που ζουν στην Ελλάδα και τροφοδοτούν με πληροφορίες τους νεοαφιχθέντες.

Κεντρικό πέρασμα

Η πλατεία Βικτωρίας αποτελεί κεντρικό πέρασμα για πολλούς κατοίκους που αντικρίζουν καθημερινά τη θλιβερή εικόνα των ταλαιπωρημένων προσφύγων, δοκιμάζοντας την αντοχή τους. Από τη μία, είναι αυτοί που κατηγορούν το κράτος για ανεπάρκεια και, από την άλλη, εκείνοι που κατηγορούν τους ίδιους τους πρόσφυγες δίνοντας εθνικιστικές διαστάσεις στο ζήτημα. Δημοσιογράφοι του BBC, στην προσπάθειά τους να αποτυπώσουν τα γεγονότα, «έπεσαν» πάνω σε έναν εξοργισμένο κάτοικο, ο οποίος τους μίλησε σε ιδιαίτερα επιθετικό ύφος. Ομως η ατμόσφαιρα χαλάρωσε από την παρουσία των παιδιών, το ενδιαφέρον των οποίων κέντρισαν οι τηλεοπτικές κάμερες και τα μέλη του συνεργείου. Παιδιά και νήπια άρχισαν να παίζουν γύρω από τους ρεπόρτερ και να ποζάρουν στον φακό. Οι μητέρες τους κάλυπταν το πρόσωπό τους με τη μαντίλα, φανερά ενοχλημένες από την παρουσία της τηλεοπτικής κάμερας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT