«Ας μας δώσουν έστω το 30% της κρατικής επιχορήγησης». Πρόκειται για δήλωση στην «Κ» πρύτανη εμβληματικού ιδρύματος της χώρας, που αποτυπώνει τη δεινή θέση των ελληνικών ΑΕΙ κατά την εκκίνηση της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. Τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας έχουν πάρει μόλις 2 από τα συνολικά 112 εκατομμύρια ευρώ της κρατικής επιχορήγησης, όπως παραδέχθηκε και στη Βουλή στα τέλη Ιουλίου ο πρώην πλέον υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς.
Ειδικότερα, με βάση την τελευταία ενημέρωση, «για το τρέχον οικονομικό έτος έχουν διαβιβαστεί προς την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του υπουργείου Παιδείας δικαιολογητικά χρηματοδότησης συνολικού ύψους 112.000.000 ευρώ, για κάλυψη δαπανών λειτουργίας, σίτισης φοιτητών και μισθοδοσίας έκτακτου διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ (πανεπιστημίων και ΤΕΙ) της χώρας, εκ των οποίων έχει εξοφληθεί ποσό 2.000.000 ευρώ που αφορά στη μισθοδοσία ωρομισθίου διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ. Η ενταλματοποίηση και εξόφληση του παραπάνω ποσού ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών».
Ενδεικτικά, για το Πανεπιστήμιο Αθηνών οι τακτικές πιστώσεις για το 2015 ανέρχονται στα 10.000.000 ευρώ (στο 25% των τακτικών πιστώσεων του 2009), ποσό από το οποίο μέχρι σήμερα το ΕΚΠΑ δεν έχει λάβει ούτε ευρώ. Επίσης, η επιχορήγηση του ιδρύματος από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει μειωθεί στο 15% του αντίστοιχου ΠΔΕ για το 2009.
Ευρύτερα, στα 20 πανεπιστήμια και 15 ΤΕΙ της χώρας η κρατική επιχορήγηση έχει συρρικνωθεί έως και 80% μέσα στην τελευταία πενταετία.
Με δεδομένο ότι έως τώρα δεν έχουν πάρει χρήματα οι ηγεσίες των πανεπιστημίων και τα ΤΕΙ διαμαρτύρονται ότι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις λειτουργικές τους δαπάνες κατά την έναρξη της χρονιάς (π.χ., δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ). Παράλληλα, τα κτίρια δεν συντηρούνται, εποπτικό υλικό καταστρέφεται, ενώ το πιο βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού. Την τελευταία πενταετία, λόγω συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων, το προσωπικό των ΑΕΙ της χώρας έχει μειωθεί κατά μέσον όρο 25%, με κίνδυνο να «χαθούν» οι ειδικότητες των διδασκόντων που αποχωρούν και δεν αναπληρώνονται, και κατ’ επέκταση να διακοπεί η διδασκαλία των μαθημάτων. Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο οξύ στα ΤΕΙ της περιφέρειας, λόγω της μείωσης των προσλήψεων έκτακτου διδακτικού προσωπικού.
Εως τώρα τα ΑΕΙ αντιμετωπίζουν τις ανάγκες τους χρησιμοποιώντας τα αποθεματικά τους και τα κονδύλια που έχουν από τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ). Στον ΕΛΚΕ κάθε ΑΕΙ εισέρχονται τα κονδύλια που παίρνει το ίδρυμα από τα ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα που αναπτύσσει, καθώς και από τις συνεργασίες και την παροχή υπηρεσιών, των οποίων οι αποδέκτες μπορεί να είναι το κράτος, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, η Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και ιδιωτικοί φορείς. Ενδεικτικά, η ηγεσία του ΕΚΠΑ, για να διεκδικήσει νέα ερευνητικά προγράμματα, χρηματοδοτήσεις, χορηγίες κ.λπ., μέσω ευρωπαϊκών και άλλων διεθνών φορέων, ζήτησε από κάθε σχολή «να παρουσιάσει μέσα στον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα δράσης, σύμφωνα με τις δυνατότητές της, έτσι ώστε να υπάρξει καλύτερη οργάνωση και συντονισμός».