Χιλιάδες πρόσφυγες αναζητούν διακινητές μέσω Facebook

Χιλιάδες πρόσφυγες αναζητούν διακινητές μέσω Facebook

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πρώτα Τουρκία, μετά Ελλάδα και από εκεί οδικώς ΠΓΔΜ, Σερβία, Ουγγαρία, με κατάληξη στη Γερμανία. Χρειάζεται απλά να περπατήσεις για μία ώρα περίπου, μετά να περάσεις το ποτάμι, και το υπόλοιπο με αυτοκίνητο για τη Γερμανία». Αυτή η διαφήμιση στο Facebook καταλήγει στο αντίτιμο της προσφερόμενης υπηρεσίας: Τα «μεταφορικά» από την Κωνσταντινούπολη στη Γερμανία κοστίζουν 6.000 ευρώ. Χιλιάδες πρόσφυγες χρησιμοποιούν το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να βρουν τους διακινητές που θα τους μεταφέρουν στην κεντρική Ευρώπη. Μέσω αυτού έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν όσες πληροφορίες χρειάζονται σχετικά με τιμές, χρεώσεις, «λαδώματα» που θα αναγκαστούν να κάνουν στο γεμάτο κινδύνους ταξίδι τους. Σε ομάδες στο Facebook, στα αραβικά, οι χρήστες αναρτούν αριθμούς τηλεφώνων διακινητών που λένε ότι μπορούν να μεταφέρουν πρόσφυγες από την τουρκική ακτή στα γειτονικά ελληνικά νησιά ή, ακόμη παραπέρα, στην Ευρώπη. Σε διαφήμιση που αναρτήθηκε αυτήν την εβδομάδα προσφερόταν μία τελευταία διαθέσιμη θέση σε φουσκωτό που θα αναχωρούσε από την τουρκική ακτή με προορισμό την Ελλάδα, έναντι 1.200 δολαρίων.

Ενας χρήστης ανέβασε βίντεο στο οποίο απεικονίζεται μία ομάδα ανδρών που φορούν σωσίβια και πανηγυρίζουν καθώς έφτασαν με βάρκα στη Μυτιλήνη. Η λεζάντα δίνει δύο τηλεφωνικούς αριθμούς για δυνητικούς πελάτες. «Το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί αύριο, σίγουρα, 100%. Θα σας δώσουν και ένα δωρεάν σωσίβιο», κατέληγε. Σε μία άλλη ανάρτηση προσφέρονταν θέσεις σε ένα πιο άνετο, «τουριστικό σκάφος», έναντι 2.500 ευρώ.

Οι χρήστες του Facebook επίσης ανταλλάσσουν τις τελευταίες ειδήσεις από την Ευρώπη σχετικά με την κρίση. Η συζήτηση σχετικά με την αναστολή της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ χαροποιεί τους πρόσφυγες και διαδίδεται αστραπιαία με χιλιάδες κοινοποιήσεις. Ενα άλλο δημοσίευμα που αναφέρεται στις προσπάθειες των Αρχών της Ουγγαρίας να ενισχύσουν τη φύλαξη των συνόρων της με τη Σερβία, ώστε να επιβραδυνθεί η ροή των μεταναστών, σπάει ρεκόρ σε «κλικ».

«Χρησιμοποιούμε το Facebook για να επικοινωνήσουμε με ανθρώπους που γνωρίζουμε. Αν είναι ήδη στη δυτική Ευρώπη, μας στέλνουν πληροφορίες για να μας βοηθήσουν να βρούμε τον δρόμο», λέει στην «Κ» η 27χρονη Εμχάρ από την Πλατεία Βικτωρίας. «Δηλαδή τηλέφωνα ανθρώπων με τους οποίους μπορούμε να επικοινωνήσουμε και οδηγίες σχετικά με το τι πρέπει να προσέχουμε». Ο 30χρονος Σαλί δήλωσε πως βρήκε τον «άνθρωπό του» μέσα από ανάρτηση ενός φίλου του: «Πήραμε πληροφορίες για τιμές, εισιτήρια, δωροδοκίες, τηλέφωνα, όλες τις λεπτομέρειες του ταξιδιού. Χρησιμοποιούμε τους χάρτες του Google, καθώς άνθρωποι που περνούν στην Ουγγαρία μάς στέλνουν σημεία διαδρομής και συντεταγμένες. Για την ώρα υπάρχουν δύο καλά σημεία στα σύνορα και ένα πιθανόν προβληματικό», δήλωσε δείχνοντας το «έξυπνό» του τηλέφωνο. «Τέσσερις μήνες χρειάστηκα μέχρι να πάρω την απόφαση να φύγω από τη Δαμασκό. Ο θάνατος του αδερφού μου και της οικογένειάς του με συγκλόνισαν. Τόσα χρόνια πολέμου και θανάτου με παρακίνησαν να φύγω», εξομολογείται.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT