Τα έσοδα από τις τρεις συναυλίες της σε Βεάκειο, Πάτρα και Μαραθώνα θα δωρίσει στην άδεια πλέον από μετανάστες Μυτιλήνη, η Άλκηστης Πρωτοψάλτη.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες η κ. Πρωτοψάλτη στην περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα έπειτα από πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Νίκου Χριστοδουλάκη.
Η περιφερειάρχης εξέφρασε τις ευχαριστίες της και ευχήθηκε η κίνηση της κ. Πρωτοψάλτη να αποτελέσει παράδειγμα για να ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες.
«Oι εικόνες που αντικρίζουμε καθημερινά με συγκλονίζουν. Η κίνησή μου αυτή, είναι το ελάχιστο που μπορώ να προσφέρω» δήλωσε σχετικά η αν. υπουργός.
Εν τω μεταξύ, άδεια είναι, πλέον, η Μυτιλήνη από μετανάστες και πρόσφυγες, αφού από τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, μέχρι και χθες το βράδυ αναχώρησαν 29.260 άτομα με έκτακτα και τακτικά δρομολόγια πλοίων.
Από χθες η εικόνα της πόλης έχει αλλάξει. Στους δημόσιους χώρους δεν υπάρχουν οι τεράστιοι καταυλισμοί, ενώ συνεργεία του δήμου και της ΔΕΥΑΜ εργάζονται προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί. Χθες, πραγματοποιήθηκαν εργασίες για τη μετατροπή του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής στον Καρά Τεπέ σε κέντρο απογραφής. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ, όπου στήθηκαν σκηνές από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, θα χρησιμοποιείται για τους Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι θα απογράφονται στο πρώην πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και θα διαμένουν στον καταυλισμό. Στο Κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μόρια θα διαμένουν και θα απογράφονται οι μετανάστες άλλων εθνοτήτων. Κανείς δεν θα φεύγει από τον καταυλισμό, παρά μόνο για να επιβιβασθεί στο πλοίο. Γίνονται, δε, προσπάθειες να πραγματοποιείται στους καταυλισμούς ακόμα και η έκδοση εισιτηρίων.
Η άφιξη του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, στη Μυτιλήνη, την περασμένη Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου, ήταν η αφορμή να ξεκινήσει η διαδικασία της εξόδου όλων αυτών των εγκλωβισμένων και να υλοποιηθεί. Σημαντική ήταν η παρουσία της υποστρατήγου προϊσταμένης του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Ζαχαρούλας Τσιριγώτη, μαζί με την τόλμη του δημάρχου Μυτιλήνης, Σπύρου Γαληνού, να εισηγηθεί και να γίνει δεκτή η χρήση του γηπέδου «Γεώργιος Σκούφος» ως χώρος απογραφής χιλιάδων ανθρώπων. Κανείς δεν πίστευε ότι όλος αυτός ο κόσμος που βρισκόταν εγκλωβισμένος στους δημόσιους χώρους, στα σοκάκια και τις αυλές σπιτιών της Μυτιλήνης θα απογραφόταν και σήμερα το πρωί το γήπεδο θα υποδεχόταν τους γείτονες μαθητές των σχολικών συγκροτημάτων.
Από το πρωί βρίσκεται στη Μυτιλήνη ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Ζώης. Συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή γγ του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτο Φιλιππάκο, τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχο Αθανάσιο Αθανασόπουλο και άλλα στελέχη του Λιμενικού θα επισκεφτούν το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Μυτιλήνης, τα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών και θα παρακολουθήσουν τις διαδικασίες ταυτοποίησής τους, όπως και την επιβίβασή τους σε πλοία που έχουν ναυλωθεί από τα εμπλεκόμενα υπουργεία με προορισμό την ηπειρωτική Ελλάδα.
Την Κυριακή το πρωί, 13 Σεπτεμβρίου, θα μεταβεί στη Μυτιλήνη η πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου, προερχόμενη από τη Χίο όπου θα υποδεχθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη. «Είναι ιδιαίτερα σημαντική η παρουσία της πρωθυπουργού ως επιστέγασμα του ενδιαφέροντός της, του συνεχούς της ενδιαφέροντος όλο αυτό το διάστημα. Η βοήθειά της ήταν σημαντική και δεν ξέρω πώς θα ήμασταν χωρίς εκείνη», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.
Την αμοιβή της, από τρεις συναυλίες της (Βεάκειο, Πάτρα και Μαραθώνα), θα διαθέσει στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Άλκηστη Πρωτοψάλτη, για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών που προκύπτουν από τη συνεχώς αυξανόμενη ροή μεταναστών και προσφύγων προς τα νησιά και ιδίως στη Λέσβο.