Η πρόσκληση έλεγε: «Σας περιμένουμε στο πάρκο της πλατείας Εθνικής Αντιστάσεως, για να διασκεδάσουμε στο πάρτι του Κωνσταντίνου». Ηταν μια ιδέα του μπαμπά του, που περνώντας τυχαία έξω από μια παιδική χαρά είχε δει μπαλόνια και μερικά πολύ χαρούμενα παιδικά πρόσωπα γύρω από μια τούρτα γενεθλίων. Χρειάστηκαν δύο δανεικά τραπέζια, μερικές ώρες στην κουζίνα για να ετοιμαστούν τα τοστ, τα κεφτεδάκια, τα τυροπιτάκια και λίγος χρόνος για να φουσκώσουν τα μπαλόνια. Ο γουστόζικος μπουφές με τα καρό τραπεζομάντιλα στήθηκε κάτω από τα ψηλά δέντρα του πάρκου ένα σαββατιάτικο απόγευμα. Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι καλεσμένοι ξαφνιάστηκαν με την πρωτότυπη σκέψη, που ξέφευγε από την πεπατημένη των καθωσπρέπει πάρτι στον παιδότοπο της γειτονιάς, στο τέλος της ημέρας όμως οι περισσότεροι έφυγαν με θετικές εντυπώσεις.
Μία εβδομάδα αργότερα άρχισα να υποψιάζομαι ότι δεν ήταν μια μεμονωμένη ιδέα, όταν στο πάρκο της Νέας Σμύρνης τα παιδιά μου απόλαυσαν μια γευστικότατη τούρτα, γιατί έτυχε να παίζουν δίπλα στα … γενέθλια του πεντάχρονου Γιώργου. «Μένουμε κοντά, είναι πολύ όμορφο μέρος και με τέτοιο καιρό δεν βρίσκω το λόγο γιατί να κλειστούμε στο διαμέρισμα ή σε έναν παιδότοπο. Με λίγο κόπο για να ετοιμάσω κάτι να φάμε και φυσικά λιγότερα χρήματα από ό,τι θα απαιτούνταν για να κλείσω έναν οργανωμένο χώρο για εκδηλώσεις, ο γιος μου μου είπε ότι αυτό ήταν το καλύτερο πάρτι της ζωής του», μας ομολόγησε ενθουσιασμένη η μαμά του.
Η υποψία ότι οι Αθηναίοι, στο κέντρο και στα προάστια, αξιοποιούν τους δημόσιους χώρους πρασίνου για τις γιορτές και τα πάρτι τους έγινε βεβαιότητα όταν μια φίλη σχολίασε πόσο ενθουσιάστηκε με την απόφαση της ξαδέρφης της να γιορτάσει τα έκτα γενέθλια της κόρης της σε πάρκο της Νέας Κηφισιάς και η γειτόνισσά μου μου ζήτησε συμβουλές για να συνδιοργανώσει ένα πάρτι για την ανιψιά της σε παιδική χαρά στον Χολαργό. Πρόκειται για μια νέα «μόδα» που αγκαλιάζουν ολοένα και περισσότερες οικογένειες, αναζητώντας οικονομικές λύσεις και μια καινούργια πρόταση, πρωτότυπη και φυσικά φιλική για παιδιά και γονείς.
Η ιδέα είναι απλή, με μικρό κόστος και πολλά πλεονεκτήματα. Οι γονείς χρειάζεται να επιστρατεύσουν καλή διάθεση, φαντασία και φυσικά… εφευρετικότητα, ώστε να τοποθετήσουν τον μπουφέ στο κατάλληλο μέρος -πολλές φορές σε κάποια αυτοσχέδια κατασκευή- αλλά και να επιλέξουν φαγητά που μπορούν να μεταφερθούν εύκολα και να καταναλωθούν χωρίς μαχαιροπίρουνα. Επίσης, καλή οργάνωση χρειάζεται ώστε να διατηρηθούν κρύα το νερό και τα αναψυκτικά, αλλά και για να σερβίρονται καφέδες και άλλα δροσερά ροφήματα – τα μεταφερόμενα ψυγειάκια αλλά και οι μεγάλες λεκάνες με πάγο δίνουν μια λύση. Οι μπάλες, τα σχοινάκια, τα νεροπίστολα, οι μεταφερόμενες μπασκέτες, το κυνήγι θησαυρού και τα κλασικά παιχνίδια -κρυφτό και κυνηγητό- μπορούν να απασχολήσουν για ώρες τους καλεσμένους. Εναλλακτικά, μπορεί να επιστρατευθεί κάποιος επαγγελματίας διασκεδαστής. Αυτό το τελευταίο και η αγορά των αναψυκτικών και των υλικών για τα φαγητά και τα γλυκά είναι το μοναδικό κόστος.
Η προοπτική του μειωμένου προϋπολογισμού κάνει την επιλογή πολύ πιο ελκυστική από έναν παιδότοπο, ένα υπαίθριο κυλικείο ή μια αθλητική εγκατάσταση (κολυμβητήριο, μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου ή μπάσκετ). Στη δεύτερη περίπτωση, αν και έχουν μειωθεί οι τιμές για την ενοικίαση του χώρου και υπάρχουν προσφορές -π.χ. δεν γίνεται έξτρα χρέωση για τα ροφήματα των γονιών ή δίνεται έκπτωση για συγκεκριμένες ημέρες-, η τιμή εκκίνησης είναι περί τα 150-200 ευρώ, στα οποία δεν περιλαμβάνεται φαγητό για τους γονείς ούτε η τούρτα.
Κάποιοι καλεσμένοι εξέφρασαν την απορία αν επιτρέπεται κάτι τέτοιο. Σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις οι γονείς δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα. Κάποιοι μάλιστα που απηύθυναν σχετικό ερώτημα στις υπηρεσίες του δήμου έλαβαν τη -λογική- απάντηση ότι ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους τους πολίτες και μια έμμεση παράκληση να τον σεβαστούν και να τον διατηρήσουν καθαρό.
Το να απολαμβάνει κανείς τον δημόσιο χώρο είναι μια διαδεδομένη στο εξωτερικό συνήθεια που σχετικά πρόσφατα άρχισε να κερδίζει έδαφος στη χώρα μας. Οπως το έθεσε ένας καλεσμένος, «οι Ελληνες έχουμε συνηθίσει να διεκδικούμε μια θέση στο Δημόσιο, όχι στον δημόσιο χώρο».