Πλατεία Βικτωρίας: Εμποροι και αγορά «προσαρμόζονται» στις νέες συνθήκες

Πλατεία Βικτωρίας: Εμποροι και αγορά «προσαρμόζονται» στις νέες συνθήκες

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες πρόσφυγες που καθημερινά καταλύουν στην πλατεία Βικτωρίας αναζητούν τρόπους να καλύψουν τις ανάγκες τους. Από τις πιο βασικές είναι η ένδυση και η υπόδηση, αφού πολλοί απ’ αυτούς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού έσκισαν ή έχασαν ρούχα και παπούτσια. Παρά την έντονη δυσφορία των εμπόρων της περιοχής για την αφόρητη κατάσταση που επικρατεί, η αγορά δείχνει σημάδια προσαρμογής στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται από τις ανάγκες των προσφύγων.

Μαγαζιά που άλλοτε πωλούσαν ακριβά επώνυμα είδη ένδυσης και υπόδησης επί της Πατησίων, σήμερα έχουν μετατραπεί σε καταστήματα «ευκαιρίας» αφού πωλούν τα προϊόντα σε χαμηλές τιμές μέχρι και… με το κιλό! Ανάρπαστα γίνονται τα είδη ταξιδιού, όπως σκηνές, πορτοφόλια μέσης, σακίδια και πτυσσόμενες ομπρέλες, σύμφωνα με την Γεωργία Μιλκόνη που διατηρεί κατάστημα με παιχνίδια απέναντι ακριβώς από το πάρκο. «Από τις αρχές Αυγούστου έχω μετατρέψει ένα μέρος του μαγαζιού και έχω προσθέσει κωδικούς που πωλούνται. Τις καλύτερες πωλήσεις κάνουν τα σακίδια, γιατί οι περισσότεροι φτάνουν στην πόλη με κατεστραμμένα σακίδια».

Μερικά μέτρα παραπάνω, ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος, έμπορος υποδημάτων, παραδέχεται πως ενοχλείται από την εικόνα που παρουσιάζει η γειτονιά, αλλά κατάφερε να ξεπουλήσει το εμπόρευμά του αφού το διέθεσε κυρίως σε μετανάστες λίγο πάνω από το κόστος. «Ο τζίρος ήταν χαμηλά όλο το καλοκαίρι, γι’ αυτό και δεν “ανοιχτήκαμε”. Με τους μετανάστες δούλεψα αυτόν τον μήνα και ξεπούλησα μεγάλο μέρος της αποθήκης, αφού αγόραζαν 2-3 ζευγάρια, κυρίως αθλητικά». Τα σούπερ μάρκετ της περιοχής κάνουν «χρυσές δουλειές» αφού τα είδη πρώτης ανάγκης, τα τρόφιμα διαρκείας και τα φρούτα είναι αυτά που περισσότερο αγοράζονται από τους νεοαφιχθέντες, όπως φαίνεται και από τον όγκο των απορριμμάτων πέριξ της πλατείας. Αλλά και τα φαρμακεία της 3ης Σεπτεμβρίου αναφέρουν πως καθημερινά πωλούν αρκετά παυσίπονα, γάζες, μπουκαλάκια οινοπνεύματος κ.ά.

Ενας πλανόδιος μανάβης έστησε τον πάγκο του στο πλακόστρωτο επί της οδού Χέυδεν προς το Πεδίον του Αρεως και περιγράφει στην «Κ» την κατάσταση όπως τη ζει καθημερινά. «Οι περισσότεροι κάτοικοι εδώ, παρά τη δυσφορία τους, δείχνουν κατανόηση στο πρόβλημα και βοηθούν. Εχω αρκετές πελάτισσες που έρχονται, ψωνίζουν για το σπίτι τους και παίρνουν και μια σακούλα να τη δώσουν απέναντι».

Χωρισμένοι στα δύο

Η οικονομική ζωή στην περιοχή περιμετρικά της πλατείας Βικτωρίας έχει χωριστεί στα δύο. Σε αυτούς που κερδίζουν από τους πρόσφυγες και σε εκείνους που χάνουν. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν κυρίως τα καφενεία πάνω στην πλατεία και κάποια εστιατόρια. Οι καταστηματάρχες, ακόμη και αυτοί που κερδίζουν, εκφράζουν τον φόβο πως η περιοχή οδεύει ολοταχώς σε γκετοποίηση. «Οι Αθηναίοι έπαψαν από καιρό να δίνουν ραντεβού στη Βικτώρια. Ο εμπορικός κόσμος του κέντρου κινδυνεύει να χάσει και την ισχνή κίνηση που τον κρατούσε ζωντανό τα τελευταία χρόνια», λέει στην «Κ» ο Χρήστος Αθανασόπουλος, έμπορος 22 χρόνια στη συμβολή των οδών Πατησίων και Χέυδεν. «Μπορεί να κερδίσαμε 15-20 πελάτες παραπάνω αυτό το διάστημα, αλλά η ζημιά που έχει γίνει στην περιοχή, είναι ανυπολόγιστη. Ολα τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα συμβαίνουν σ’ αυτήν εδώ την περιοχή. Πορνεία, ναρκωτικά, εγχώρια και διεθνής μαφία και τώρα οι πρόσφυγες. Το Πεδίον του Αρεως έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο ουρητήριο, αφού όσοι διαμένουν στην πλατεία κάνουν τις φυσικές τους ανάγκες στο πάρκο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή