ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δωρεά 12 συσκευών Eurodac από τη Γερμανία

dorea-12-syskeyon-eurodac-apo-ti-germania-2106286

Με 12 συσκευές δακτυλοσκόπησης Eurodac και τους συνοδευτικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές εφοδίασε χθες η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας την ΕΛ.ΑΣ., σε μια κίνηση-συνδρομή στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις πολύ αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών. Η παράδοση των συσκευών, που προσφέρθηκαν δωρεάν, πραγματοποιήθηκε χθες στην πρεσβεία της Γερμανίας στην Αθήνα κι έγινε από τον Γερμανό πρεσβευτή Πέτερ Σοφ στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.

Το «μυστικό» όμως της προσφοράς είναι πως αποτέλεσε αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας του Αλ. Τσίπρα με την κ. Μέρκελ, όταν ρωτήθηκε από την καγκελάριο τι ενίσχυση χρειάζεται άμεσα για το προσφυγικό, ζήτησε αυτές τις συσκευές.

Η Ελλάδα διαθέτει ήδη 6 μηχανήματα Eurodac, που όμως δεν επαρκούν λόγω των αυξανόμενων αναγκών. Οι νέες συσκευές αναμένεται να επιταχύνουν και να εκσυγχρονίσουν την όλη διαδικασία. Αντί της κλασικής μεθόδου δακτυλοσκόπησης (δάχτυλο στο μελάνι, ακολούθως στο έγγραφο και στη συνέχεια πέρασμα των στοιχείων στον υπολογιστή), η Εurodac λαμβάνει ψηφιακά αυτομάτως το αποτύπωμα, με την τοποθέτηση του δαχτύλου πάνω σε ειδική υποδοχή. Το ψηφιακό αποτύπωμα αποθηκεύεται σε ειδική καρτέλα σε υπολογιστή, όπου συμπληρώνονται τα στοιχεία του πρόσφυγα (ονοματεπώνυμο, εθνικότητα – χώρα προέλευσης, πρώτη χώρα εισόδου στην Ε.Ε. κ.λπ.). Η διαδικασία θεωρείται όχι μόνο πιο γρήγορη, αλλά και πιο έγκυρη.

Οι επιπλέον συσκευές Eurodac αναμένεται να μεταφερθούν στη Λέσβο, όπου καταγράφεται η πιο μαζική είσοδος προσφύγων και μεταναστών. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες μέσα σε διάστημα λίγων ωρών αποβιβάστηκαν στη Λέσβο 4.000 άτομα.

Νέα τραγωδία

Δυστυχώς, η χθεσινή ημέρα σημαδεύτηκε από μια τραγωδία στα ανοιχτά της Λέσβου, όταν μικρό ξύλινο σκάφος, που μετέφερε μετανάστες και πρόσφυγες, συγκρούστηκε με περιπολικό σκάφος του Λιμενικού. Το ξύλινο σκάφος βυθίστηκε και συνολικά επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με τραγικό τρόπο. Πρόκειται για δύο γυναίκες, έναν άνδρα και τέσσερα παιδιά, ανάμεσά τους και ένα βρέφος. Τριάντα άτομα διασώθηκαν και ανασύρθηκαν από τους άνδρες του Λιμενικού, ενώ ακόμα οκτώ πρόσφυγες αγνοούνται. Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης έπαιρναν μέρος σκάφη του Λιμενικού και της Frontex. Το τραγικό περιστατικό συνέβη χθες στις 11.30 π.μ., μισό ναυτικό μίλι βόρεια του Μολύβου. Το κουφάρι του ξύλινου σκάφους μεταφέρθηκε στο λιμάνι του Μολύβου προκειμένου να διευκρινιστούν οι συνθήκες του ναυαγίου.