Φυγή Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό

Φυγή Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει προκαλέσει μεγάλη φυγή ανθρώπων και κυρίως νέων επιστημόνων. Το 2011 και το 2012 κατεγράφη από την Ευρωπαϊκή Πύλη για την Επαγγελματική κινητικότητα (Eures) η πιο έντονη τάση για μαζική φυγή και κορυφώθηκε το 2013. Οι περισσότεροι από τους Ελληνες που απευθύνθηκαν τότε στο Eures, διερευνούσαν για πρώτη φορά στη ζωή τους την ξένη αγορά εργασίας. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 σημειώθηκε πτωτική τάση στη φυγή των Ελλήνων.

Οι πιο δημοφιλείς εργασιακοί προορισμοί των Ελλήνων, με σειρά προτίμησης, είναι: το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Δανία, η Νορβηγία, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Γαλλία.

Τις περισσότερες φορές δουλειά στο εξωτερικό αναζητούν νέοι 20-35 ετών, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, αν και τα τελευταία δύο χρόνια απευθύνονται στο Eures και μεγαλύτεροι, άνω των 45, που έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις. Στην περίπτωση των νέων, η αναζήτηση εργασίας αφορά μια μεγάλη γκάμα επαγγελμάτων. Για παράδειγμα, το 2011-2012, υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από οικονομολόγους. Η αναζήτηση των άνω των 45 είναι πολύ πιο εξειδικευμένη. Αναζητεί εργασία πρώτα ο άντρας κατά κύριο λόγο, έτσι ώστε να ακολουθήσει και η σύζυγός του αργότερα, αν και υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες αναζητούν και οι δύο δουλειά στο εξωτερικό, αποφασισμένοι να αλλάξουν τη ζωή τους. Οι επαγγελματίες αυτοί είναι συνήθως μηχανικοί, γιατροί και αρχιτέκτονες, και πολλές φορές καταφέρνουν με επιτυχία να βρουν εργασία στο εξωτερικό λόγω των κενών που διαπιστώνονται σε κάποιους κλάδους σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία δεν μπορούν να καλυφθούν από την εσωτερική αγορά, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής του συντονιστικού γραφείου Eures στην Ελλάδα, Κατερίνα Φλάκα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ειδικότητες, σε πανεπιστημιακό επίπεδο και είναι ιδιαίτερα περιζήτητες οι ειδικότητες του γιατρού, του μηχανικού (πλην των πολιτικών μηχανικών), του νοσηλευτή, του φαρμακοποιού και του βιολόγου. Μεγάλη ζήτηση παρατηρείται επίσης για ελαιοχρωματιστές και ψυκτικούς, ωστόσο υπάρχει πρόβλημα με τη γλώσσα αλλά και με την πιστοποίηση που ζητούν στο εξωτερικό και δεν υπάρχει στην Ελλάδα.

Κοινός παρονομαστής όσων θέλουν να δουλέψουν σε ξένη χώρα, είναι η γνώση μιας ή περισσότερων ξένων γλωσσών. Κατά την έναρξη της κρίσης, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον εύρεσης εργασίας στην Κύπρο, κυρίως από ανθρώπους που δεν μιλούσαν ξένες γλώσσες. Παράλληλα, πολλοί ήταν οι καθηγητές ανώτατης εκπαίδευσης που αναζήτησαν και βρήκαν δουλειά στην Κύπρο. Το μεγάλο ρεύμα σταμάτησε όταν η κρίση χτύπησε την Κύπρο. Μάλιστα, πολλοί άρχισαν να επιστρέφουν, αν και το ενδιαφέρον για εργασία στη Μεγαλόνησο δεν έχει τελείως εξαφανιστεί.

Η γλώσσα, πάντως, είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας στην εργασιακή κινητικότητα. Είναι αυτή που κατευθύνει άλλωστε και προς τον προορισμό. Τα τελευταία χρόνια είναι πολλοί οι Ελληνες που μαθαίνουν γλώσσες για να ενταχθούν σε νέες αγορές εργασίες, που δεν ήταν ελκυστικές στο παρελθόν, όπως είναι η Φινλανδία, η Σουηδία και η Νορβηγία. Μπορεί κανείς να εξερευνήσει τις εργασιακές δυνατότητες που του δίνονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση επικοινωνώντας με το γραφείο Eures στην Αθήνα. Πληροφορίες την ιστοσελίδα https://ec.europa.eu/eures/public/el/homepage.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή