Διακρίσεις στους τομείς της εργασίας, της υγείας και σε αρκετές υπηρεσίες

Διακρίσεις στους τομείς της εργασίας, της υγείας και σε αρκετές υπηρεσίες

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οσοι έχουν κάνει αίτηση για άσυλο δεν μπορούν να αποκτήσουν άδεια εργασίας, παρά μόνον εάν δεν υπάρχει κανένας άνεργος στον ΟΑΕΔ της περιοχής τους, πράγμα αδύνατο!». Διακρίσεις όπως αυτή που σημειώνει ο κ. Στάθης Μανδαλάκης, κοινωνιολόγος και εργαζόμενος στην PRAKSIS, καταγράφει το πρόγραμμα REACT, το οποίο έχει στόχο την καταγραφή των διακρίσεων, την υποστήριξη των ανθρώπων που έχουν υποστεί διακριτική συμπεριφορά, την παρέμβαση όπου αυτή εμφανίζεται, αλλά και τη συστηματική, επιστημονική μελέτη του φαινομένου των διακρίσεων στη χώρα μας. Το πρόγραμμα REACT υλοποιείται από τις ΜΚΟ PRAKSIS και CIVIS PLUS. «Εχουμε δεχθεί πάνω από 200 καταγγελίες από τον Ιούνιο που ξεκίνησε το πρόγραμμα. Αφορά κυρίως διακρίσεις στον τομέα της εργασίας, αλλά και στην πρόσβαση στο σύστημα υγείας και σε άλλες υπηρεσίες. Εμείς εξετάζουμε κάθε διάκριση, λόγω φύλου, εθνικότητας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού κ.λπ.», λέει στην «Κ» ο κ. Μανδαλάκης.

Στους τομείς της εργασίας, το REACT έχει ήδη ανιχνεύσει τις διακρίσεις που συναντούν οι έγκυοι στον χώρο εργασίας. «Εχουμε εικόνα πως συχνά η έγκυος είτε απειλείται με απόλυση είτε απολύεται. Σοβαρό πρόβλημα στην αναζητήση εργασίας συναντούν και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας εάν χάσουν τη δουλειά τους», λέει ο κ. Μανδαλάκης. Το πρόγραμμα REACT χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, με διαχειριστή της επιχορήγησης το Ιδρυμα Μποδοσάκη. Το πρόγραμμα διαθέτει γραφεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, καθώς και δύο δωρεάν τηλεφωνικές γραμμές για καταγγελίες ή γενικότερα επικοινωνία: 8001001718 (για σταθερά) και 211-01.21.442 (για κινητά).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή