Είκοσι χρόνια εθελοντισμού και προσφοράς

Είκοσι χρόνια εθελοντισμού και προσφοράς

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μακρά πορεία ενός πολυμήχανου ανθρώπου που ξεκίνησε παιδί από την ορεινή Ηλεία και «κατέκτησε» τον επιχειρηματικό κόσμο της Αθήνας, αφήνοντάς μας παρακαταθήκη μαθήματα καινοτομίας και ανθρωπιάς έμαθαν μέσα από προσωπικές μαρτυρίες όσοι παρευρέθησαν την Τρίτη το βράδυ στο Πολεμικό Μουσείο.

Αφορμή στάθηκε η επέτειος 20 χρόνων από την Ιδρυση της Τράπεζας Τροφίμων – Ιδρύματος για την καταπολέμηση της Πείνας, που αποτέλεσε το προσωπικό όραμα του Γεράσιμου Βασιλόπουλου. Οι επιτυχίες του γνωστού επιχειρηματία διαδέχονταν η μία την άλλη, ωστόσο «στη σκέψη του γύριζε η υπόσχεση που είχε δώσει νέος στον εαυτό του, ότι όταν θα γίνει οικονομικά ανεξάρτητος, θα επέστρεφε ένα μέρος όσων απέκτησε, με τη βοήθεια του Θεού και της κοινωνίας», διηγείται συγκινημένη η σύζυγός του και επί είκοσι χρόνια εθελόντρια στην «πρώτη γραμμή» κ. Αθηνά Βασιλοπούλου, ενώπιον του κατάμεστου αμφιθεάτρου. Τα χρόνια περνούν και ο ίδιος διαπιστώνει τη μεγάλη σπατάλη τροφίμων που γίνεται. «Τότε έρχεται ένα γράμμα από έναν καλό του φίλο στις ΗΠΑ, τον Beu Boldwin, που του μιλάει για την ενασχόλησή του με την Τράπεζα Τροφίμων». Ετσι, γεννήθηκε η ιδέα για την Ελληνική Τράπεζα Τροφίμων, που έπειτα από πολλές καθυστερήσεις, θεσμοθετήθηκε το 1995.

Η Ελλάδα γίνεται το 10ο μέλος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Τραπεζών Τροφίμων και άπαξ και δημοσιοποιείται το εγχείρημα συρρέουν οι πρώτες εθελόντριες που με επικεφαλής τη σύζυγο Βασιλοπούλου κάνουν τις πρώτες διερευνητικές επισκέψεις στις δομές -ιδρύματα και συσσίτια- που έχουν αιτηθεί βοήθειας. «Εκείνη την εποχή της προκλητικής υπεραφθονίας δεν μπορούσε κανείς εύκολα να πιστέψει ότι υπήρχαν άνθρωποι που πεινούσαν ή υποσιτίζονταν» σημείωσε ο διευθυντής της Τράπεζας Τροφίμων, κ. Αριστομένης Διονυσόπουλος, «ήταν, ωστόσο, μια πραγματικότητα που διαπιστώναμε καθημερινά». Φιλοσοφία της λειτουργίας της είναι η αναδιανομή τροφίμων, που λόγω σύντομης ημερομηνίας λήξης ή προβληματικής συσκευασίας προορίζονται για τη χωματερή, στους έχοντες ανάγκη. «Μεσολαβούμε ουσιαστικά μεταξύ αυτού που θέλει να προσφέρει -και συχνά δεν ξέρει πώς- και εκείνου που έχει ανάγκη» εξηγεί ο κ. Διονυσόπουλος.

Το πόσο εύστοχη ήταν η ιδέα της Τράπεζας αποδεικνύεται έκτοτε χρόνο με τον χρόνο δεδομένης, μάλιστα, της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Στα 20 χρόνια δράσης το Ιδρυμα έχει διακινήσει πάνω από 16.000 τόνους προϊόντων. Το 2013 η Τράπεζα Τροφίμων διακίνησε 1.513 τόνους τροφίμων, μέρος των οποίων στα πλαίσια του προγράμματος «Είναι καθήκον μας» του Ιδρύματος Λάτση και μέσω του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Το 2014 τα κιβώτια που έφυγαν από τις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος έφτασαν τους 1.220 τόνους. Συνολικά, οι ωφελούμενοι φτάνουν τους 23.000, ενώ 144 ιδρύματα και συσσίτια προμηθεύονται τα απαραίτητα τρόφιμα. Σταθεροί χορηγοί είναι πάνω από 70 εταιρείες, που αποστέλλουν καθημερινά στις αποθήκες της Τράπεζας κιβώτια με προϊόντα. «Η προσπάθειά μας δεν θα είχε διάρκεια, χωρίς τη συμπαράσταση μεγάλων εταιρειών» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Τροφίμων, κ. Παναγής Βουρλούμης, που επεσήμανε τον αγώνα που δόθηκε μέχρι να υπογραφεί από το υπουργείο Οικονομικών η διάταξη που έδινε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσφέρουν ως δωρεά τα προϊόντα που αποσύρονται από τα ράφια.

Τις ευχαριστίες της για την έμπρακτη συμπαράσταση που είχε επί δύο δεκαετίες η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών εξέφρασε η τέως πρόεδρός της, κ. Δάφνη Οικονόμου. «Η οικονομική κρίση είχε ως συνέπεια σοβαρά οικονομικά προβλήματα σε 130 από τις 240 οικογένειες των εξυπηρετούμενών μας, δηλαδή το 56%» ανέφερε η κ. Οικονόμου, «"γιατί δεν μας ζητάτε περισσότερα;" μου είπε όταν ενημερώθηκε για τη νέα πραγματικότητα η κ. Βασιλοπούλου. Τέτοια λόγια δεν τα ακούει κανείς συχνά στις μέρες μας…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή