ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Την Κυριακή αρχίζουν οι ενδιάμεσες χειμερινές εκπτώσεις

tin-kyriaki-archizoyn-oi-endiameses-cheimerines-ekptoseis-2107721

 Προσδοκίες για αύξηση του τζίρου σε σχέση με τα προηγούμενα εκπτωτικά δεκαήμερα αναμένει ο εμπορικός κόσμος, καθώς για πρώτη φορά από την εφαρμογή του θεσμού, τον Νοέμβριο του 2014, η έναρξη τυγχάνει να είναι Κυριακή, εν προκειμένω την ερχόμενη Κυριακή 1η Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Οι ενδιάμεσες χειμερινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως και την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015.

Για μία ακόμη φορά, πάντως, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την ερχόμενη Κυριακή θα συνοδεύεται από απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) με απόφασή της κατά πλειοψηφία αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στον κλάδο του εμπορίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 8 Νοεμβρίου, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής που είχαν καταθέσει εμπορικοί σύλλογοι, εμποροϋπάλληλοι και καταναλωτικές οργανώσεις ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του πρώτην υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Γιακουμάτου με την οποία καθιερωνόταν η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους σε δέκα περιοχές της χώρας. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δεν έχει εκδώσει ακόμη την απόφασή του, η οποία βάσει της συμφωνίας στην οποία προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές τον περασμένο Αύγουστο, θα καθορίσει συνολικά το ζήτημα της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Υπό αμφισβήτηση, εξάλλου, τίθεται και ο θεσμός των καθοριζόμενων από το κράτος εκπτώσεων, καθώς ήδη από τον Αύγουστο έχει ψηφιστεί η απελευθέρωσή τους, ήτοι η δυνατότητα διενέργειας εκπτώσεων οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, χωρίς μάλιστα να απαιτείται προηγούμενη γνωστοποίηση. Το επόμενο διάστημα αναμένεται στο πλαίσιο αυτό αναθεώρηση του Κώδικα Δεοντολογίας για τις προσφορές και τις εκπτώσεις.