Φαρμακεία: Με μελλοντικές αλλαγές χρυσώνουν το χάπι

Φαρμακεία: Με μελλοντικές αλλαγές χρυσώνουν το χάπι

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με υποσχέσεις για αλλαγές στην εταιρική σύνθεση των ΕΠΕ που θα συστήνουν ιδιώτες μη φαρμακοποιοί για να λειτουργούν φαρμακεία, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να αμβλύνει τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών. Χθες, μία ημέρα μετά την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που επιτρέπει σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο (σ.σ. φαρμακευτικές επιχειρήσεις, off shore κ.ά.) να μετέχει στις επίμαχες ΕΠΕ, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν στο μέλλον νομοθετικές παρεμβάσεις που θα «περιορίζουν» το τοπίο στο συγκεκριμένο θέμα. Προανήγγειλε μάλιστα τη σύσταση ομάδας εργασίας στην οποία θα συμμετέχει και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και η οποία θα εισηγηθεί αλλαγές στη νομοθεσία γενικά για τη λειτουργία των φαρμακείων. «Για εμάς το πεδίο είναι ανοιχτό για περαιτέρω διαπραγμάτευση», τόνισε.

Ο κ. Ξανθός παραδέχθηκε ότι πρόκειται για «αλλαγή με νεοφιλελεύθερο πρόσημο και δεν είναι συμβατή με την ιδεολογική και πολιτική μας ταυτότητα», προσθέτοντας ωστόσο ότι το υπουργείο προσπάθησε σε ένα δεδομένο πλαίσιο να πετύχει ρυθμίσεις για «ελεγχόμενη απελευθέρωση». «Δεν έχουμε αυταπάτες ότι από αυτήν τη ρύθμιση θα προκύψει αναπτυξιακό και κοινωνικό όφελος», τόνισε κάνοντας μάλιστα λόγο για «εμμονές των θεσμών». Οπως είπε, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης επιδίωξε η ελληνική πλευρά να υπάρξει καλύτερη διατύπωση σε ορισμένα σημεία (μεγαλύτερο του 20% ποσοστό υποχρεωτικής συμμετοχής φαρμακοποιών σε ΕΠΕ, λιγότερες των 10 αδειών ανά ΕΠΕ και συμμετοχή μόνο φυσικών προσώπων σε ΕΠΕ) κάτι που δεν έγινε κατορθωτό. «Προφανώς κάναμε έναν συμβιβασμό. Δεν πήγαμε να υποταχθούμε, ούτε να παραδοθούμε σε αυτήν τη διαπραγμάτευση», επεσήμανε και σημείωσε ότι, τελικά, διατηρήθηκαν τα πληθυσμιακά κριτήρια και δεν επηρεάζεται το καθεστώς λειτουργίας των υφιστάμενων φαρμακείων.

Ο κ. Ξανθός εκτίμησε ότι δεν επέρχεται με την ΚΥΑ ριζική ανατροπή στη φαρμακευτική αγορά, υποστηρίζοντας ότι αυτήν τη στιγμή η μεγάλη απειλή για τα φαρμακεία είναι η οικονομική ασφυξία από τα χρέη του ΕΟΠΥΥ. Οπως είπε μάλιστα, εάν αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, θα μπορεί να επιβιώσει και το μικρό φαρμακείο της γειτονιάς. «Το πιο κρίσιμο θέμα είναι να ανακουφίσουμε τους πολίτες», πρόσθεσε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το 2011 ο μέσος όρος της επιβάρυνσης του πολίτη ανά συνταγή ήταν 6,5 ευρώ (11,3% της συνολικής τιμής) και το 2014 έφτασε τα 10,9 ευρώ (30% της συνολικής τιμής). Και ανέφερε ότι θα συγκροτηθεί και Παρατηρητήριο Εξελίξεων στην αγορά φαρμάκου με επιτροπή εμπειρογνωμόνων από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, με την ΚΥΑ για τα φαρμακεία έκλεισε ο κύκλος των προαπαιτούμενων μέτρων από πλευράς υπουργείου Υγείας για την εκταμίευση της υποδόσης. Εως το τέλος του έτους ωστόσο το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευθεί για δράσεις που αφορούν μεταξύ άλλων στην εφαρμογή νέων κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων (DRG’s) και την ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων.

Ετοιμοι να προσφύγουν στα δικαστήρια κατά της ΚΥΑ δηλώνουν οι φαρμακοποιοί που στη σημερινή Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ θα δρομολογήσουν την αντίδρασή τους.

Απομάκρυνση διοικητών τον Νοέμβριο

Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να απομακρυνθούν από τη θέση τους οι διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων που κρίνονται «μετεξεταστέοι» με βάση την αξιολόγηση. Οπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει λάβει τις αξιολογήσεις των διοικητών και υποδιοικητών νοσοκομείων από τους επικεφαλής των Υγειονομικών Περιφερειών. Οπως διευκρίνισε: «Η συντριπτική πλειοψηφία, με βάση τη βαθμολογία που συγκεντρώνει, θα φύγει». Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον ένα 10% των διοικητών θα παραμείνουν στις θέσεις τους καθώς έχουν ικανοποιητικό έργο. Στα νοσοκομεία που θα μείνουν «ακέφαλα» θα οριστούν υπηρεσιακές διοικήσεις για το διάστημα έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία τοποθέτησης νέων διοικητών. Αυτοί θα προκύψουν ύστερα από πρόσκληση ενδιαφέροντος και αξιολόγηση από την ειδική επιτροπή. Η διαδικασία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να «περάσει» από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ο προτεινόμενος νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σωτήρης Μπερσίμης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή