Στο στόχαστρο ο φράχτης στον Εβρο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιέσεις δέχεται η κυβέρνηση από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από ομάδες ατόμων που δραστηριοποιούνται σε σχέση με το προσφυγικό, να ανοίξει ο φράχτης στον Εβρο προκειμένου να μειωθούν οι ροές μέσω θαλάσσης. Μετά τα απανωτά ναυάγια των τελευταίων ημερών, αυξάνονται οι φωνές στη βάση του κόμματος που ζητούν να πέσει ο φράχτης, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί κατά του φράχτη χαρακτηρίζοντάς τον «ρατσιστικό» πριν γίνει κυβέρνηση.

Υπό τον τίτλο «Οι φράχτες σημαίνουν χαμένες ζωές, να σταματήσει τώρα η τραγωδία», η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή της ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να «ξηλώσει τώρα τον φράχτη στον Εβρο». Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στους Ευρωπαίους και στην εγκληματική ολιγωρία των ευρωπαϊκών ηγεσιών, που ανοίγουν τον δρόμο σε ακροδεξιές πρακτικές και παράλληλα «προσπαθούν να φορτώσουν όλο το βάρος της διαχείρισης αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης σε μια μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα». Η Νεολαία του κόμματος καλεί την κυβέρνηση «να υιοθετήσει άμεσα τις προτάσεις των διεθνών οργανισμών και να προχωρήσει στη δημιουργία ασφαλών και νόμιμων διόδων για τους πρόσφυγες στον Εβρο και σε άλλα σημεία». Στη Μυτιλήνη σήμερα το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς προγραμματίζεται από οργανώσεις και συλλογικότητες συλλαλητήριο εναντίον του φράχτη. Οπως υποστηρίζουν, πρέπει να επιτραπεί ελεύθερη μετακίνηση για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, να δοθούν χαρτιά σε όλους και να σταματήσουν οι απελάσεις. Και στην Κομοτηνή έχουν γίνει συγκεντρώσεις τις προηγούμενες ημέρες κατά του φράχτη.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σε δηλώσεις του κράτησε σαφείς αποστάσεις τονίζοντας ότι ο φράχτης δεν παίζει κανένα ρόλο, αφού οι ροές είναι στα νησιά «πολύ μακριά από τον φράχτη». Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε υπέρ της κατεδάφισης του φράχτη, γιατί βάζει κάποιους κανόνες».

Στην πρωθυπουργική γραμμή «θέλουμε αλλά δεν μπορούμε» και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Δήλωσε χθες ότι η προσωπική του άποψη είναι να ανοίξει ο Εβρος, προσέθεσε όμως ότι «σε αυτήν τη φάση για τεχνικούς λόγους κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό».

Χθες και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστίνα Καλογήρου διαφοροποιήθηκε από την κεντρική θέση της Νέας Δημοκρατίας ζητώντας «να επανεξεταστεί το θέμα του φράχτη υπό τις παρούσες δραματικές συνθήκες». Μιλώντας στην «Κ», η κ. Καλογήρου τόνισε ότι έχουν αλλάξει πολύ οι συνθήκες από την εποχή που φτιάχτηκε ο φράχτης, «τώρα υπάρχει πόλεμος στη Συρία και στα νησιά μας μαζεύουμε καθημερινά πτώματα. Αφού ασκηθούν όλες οι πιέσεις προς την Τουρκία από τη διεθνή κοινότητα, θα πρέπει το θέμα να επανεξεταστεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT