Εκκληση γιατρών ενόψει χειμώνα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο χώρος του χόκεϊ στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Ελληνικού, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες, είχε αρχίσει να κρυώνει. Τα ντους δεν έχουν ζεστό νερό. Είδα ένα νεογέννητο βρέφος, μόλις 10 ημερών. Την Αφγανή μητέρα του την έπιασαν οι πόνοι πάνω στη βάρκα και γέννησε σε μια παραλία της Μυτιλήνης. Το παιδάκι δεν μπορούσε να κάνει μπάνιο εκεί, θα πάγωνε και το πήρα σπίτι μου. Ηρθαν και οι γονείς του, έκανε το παιδί ζεστό μπάνιο, έφαγε, κοιμήθηκε. Οταν έφυγαν για τον Βορρά μετά δύο μέρες αισθανθήκαμε σαν να έφυγαν δικοί μας άνθρωποι». Μας μιλά ο κ. Γιώργος Βήχας, καρδιολόγος και από τους συντελεστές του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου του Ελληνικού. Συγκλονιστικές ιστορίες αλληλεγγύης εθελοντών, αποκαλυπτικές όμως του μεγέθους των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες ενόψει του χειμώνα και του τεράστιου ελλείμματος κρατικής στήριξης.

«Ο χώρος του Ελληνικού αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών και τους επόμενους μήνες. Πριν από λίγες ημέρες ήρθαν 500 άτομα, που σιγά σιγά αναχώρησαν. Πώς θα μένουν όμως, αφού δεν υπάρχει θέρμανση του χώρου;», λέει στην «Κ» ο κ. Βήχας. Στον χώρο φιλοξενίας, το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο έχει ήδη στήσει ένα ιατρείο-αδελφάκι. «Σε καθημερινή βάση βοηθούν 1-2 παιδίατροι, 2-3 παθολόγοι, ένας καρδιολόγος, κινητοποιούνται ορθοπεδικός, πνευμονολόγος και άλλες ειδικότητες που χρειάζονται. Μαζί μας είναι και η οργάνωση “Fair Planet”, με τουλάχιστον 6-7 άτομα, γιατροί και άλλοι, που έχουν μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση προσφύγων, καθώς έχουν δουλέψει στο εξωτερικό».

Ενόψει του χειμώνα, το Μητροπολιτικό Ιατρείο του Ελληνικού συγκεντρώνει υπνόσακους, ισοθερμικά ρούχα και θερμικά σκεπάσματα. «Θέλουμε τη συμπαράσταση του κόσμου, τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Δυστυχώς είναι εντελώς απούσα η πολιτεία. Ακόμα και στο επίπεδο της ιατρικής φροντίδας. Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ περνά για δύο ώρες, εκτός Σαββατοκύριακου. Οταν είχαν έρθει 500 πρόσφυγες Σάββατο απόγευμα, τους εξέτασαν οι εθελοντές γιατροί», τονίζει ο κ. Βήχας.

«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι μπροστά στον χειμώνα και στον κίνδυνο μέχρι και 200.000 πρόσφυγες να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. Εμείς προσπαθούμε να προετοιμαστούμε ακόμα και για αυτό το σενάριο και έχουμε ζητήσει βοήθεια από άλλα εθνικά τμήματα», λέει στην «Κ» ο κ. Νικήτας Κανάκης από τους Γιατρούς του Κόσμου. «Ευτυχώς η ανταπόκριση είναι σημαντική. Ηδη βοηθούν οι Ελβετοί στην Ειδομένη, οι Ολλανδοί στη Χίο και τη Μυτιλήνη, όπως και οι Γάλλοι».

Σε επιχειρησιακό επίπεδο οι Γιατροί του Κόσμου προετοιμάζουν μικρές ευέλικτες κινητές μονάδες, ώστε να μπορέσουν να παρέμβουν σε περισσότερους χώρους συγκέντρωσης προσφύγων. «Οι γιατροί μας είναι στα όριά τους. Εδώ και μήνες μπορεί να εξετάζουν και 200 άτομα ημερησίως. Πού είναι η ιατρική βοήθεια του Δημοσίου; Εδώ και μήνες η ελληνική κοινωνία τρέχει, ταΐζει, ντύνει, φροντίζει τους πρόσφυγες. Αλλά το κράτος;», είναι η κραυγή αγωνίας του κ. Κανάκη, ο οποίος καταλήγει: «Γιατί η Ε.Ε. δεν διασφαλίζει την ασφαλή διέλευση των προσφύγων και τους αφήνει στα νύχια των διακινητών να θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT