Επανεξέταση λίστας ΜΗΣΥΦΑ, εντός του έτους η συζήτηση

Επανεξέταση λίστας ΜΗΣΥΦΑ, εντός του έτους η συζήτηση

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως το τέλος του έτους ανοίγει η συζήτηση για την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων. Πρόκειται για άλλη μία δέσμευση της κυβέρνησης στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές και σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας η σχετική διαπραγμάτευση εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του 2015. Οπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός (MEGA), «είμαστε αναγκασμένοι να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Με ποιους όρους και ποιον βηματισμό θα γίνει αυτό, είναι θέμα διαπραγμάτευσης». Για το υπουργείο Υγείας τίθεται πλέον και θέμα δημόσιας υγείας, αφού ένα μεγάλο κομμάτι των μη συνταγογραφούμενων είναι φάρμακα που απλώς δεν αποζημιώνονται αλλά πρέπει να δίνονται από ειδικό. Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, ο ΕΟΦ και το υπουργείο θα επανεξετάσουν τη λίστα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ώστε να καθοριστεί ποια μπορούν να πωλούνται χωρίς κίνδυνο και εκτός φαρμακείου.

Την ίδια στιγμή, την άρνησή τους να συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας του υπουργείου Υγείας που θα επανεξετάσει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των φαρμακείων, όπως είχε προτείνει την Παρασκευή ο κ. Ξανθός, εξέφρασαν οι φαρμακοποιοί. Κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, οι φαρμακοποιοί χαρακτήρισαν ως προσχηματική την πρόταση του υπουργού, κάνοντας λόγο για μία «εκ των υστέρων και άνευ ουσίας υποτιθέμενη βελτίωση της ΚΥΑ για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων». Ο ΠΦΣ ετοιμάζεται να καταθέσει άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και αίτημα για προσωρινή διαταγή. Οι φαρμακοποιοί στη γενική συνέλευση ενέκριναν επίσης την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ πρόκειται να προχωρήσουν σε καταγγελίες στον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Σύλλογο Φαρμακοποιών (PGEU) και σε άλλα ευρωπαϊκά Οργανα.

Τέλος, αποφάσισαν να συμμετέχουν στην 24ωρη γενική απεργία που οργανώνουν οι ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, ενώ ξεκινούν άμεσα «επικοινωνιακό πόλεμο» κατά της υπουργικής απόφασης, με ηχητικά σποτ ενημέρωσης του κοινού για τους κινδύνους της απελευθέρωσης του φαρμακευτικού επαγγέλματος, διανομή σχετικών φυλλαδίων από τα φαρμακεία και καταχωρίσεις σε εφημερίδες.

Εν τω μεταξύ, ερώτηση προς την Κομισιόν με αφορμή τις αλλαγές στο ιδιοκτησιακό των φαρμακείων κατόπιν πιέσεων των δανειστών, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής. Επικαλούμενος απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2009 (Επιτροπή κατά Ιταλίας) που έκρινε ότι «ένα κράτος μέλος μπορεί να θεωρήσει ότι η εκμετάλλευση φαρμακείου από μη φαρμακοποιό ενδέχεται να αντιπροσωπεύει έναν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», ερωτά την Επιτροπή για ποιο λόγο στερεί το δικαίωμα του ελληνικού κράτους να προστατεύει τη δημόσια υγεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή