ΚΟΙΝΩΝΙΑ

15.000 «εγκλωβισμένοι» στη Λέσβο

15.000 «εγκλωβισμένοι» στη Λέσβο

Μαύρα πανιά στο ιστορικό Δημαρχείο της Μυτιλήνης, στο πλαίσιο του τριήμερου πένθους που κήρυξε ο Δήμος Λέσβου, αλλά και πέντε ακόμα πτώματα προσφύγων που ανασύρθηκαν χθες από τη θάλασσα, θα υποδεχθούν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο του Eυρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, που επισκέπτονται σήμερα τη Λέσβο της αλληλεγγύης.

Δράμα και έγκλημα δίχως τέλος στο Αιγαίο πέλαγος, καθώς χθες τα ξημερώματα άλλοι πέντε πρόσφυγες πέθαναν στη θάλασσα στα ανοικτά της Σκάλας Συκαμνιάς, στη Λέσβο. Πρόκειται για δύο άνδρες, μία γυναίκα και δύο παιδιά, οι οποίοι επέβαιναν σε πλαστική βάρκα, μαζί με ακόμα 65 άτομα. Μέσα στη θάλασσα έπεσαν οκτώ, αλλά ανασύρθηκαν ζωντανοί μόνον οι τρεις.

«Πρέπει να μπει ένα τέλος στην εγκληματική δράση των διακινητών. Στέλνουν τους πρόσφυγες πάνω σε πλωτά φέρετρα», είπε στην «Κ» ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, χθες το απόγευμα, λίγο μετά την τέλεση της Διαθρησκευτικής προσευχής, που πραγματοποιήθηκε μπροστά στο Αγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας στη Μυτιλήνη, με τη συμμετοχή του μητροπολίτη Μυτιλήνης αλλά και μουσουλμάνων ιερέων. «Θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο, να παρέμβουν για να σταματήσουν το έγκλημα», τονίζει ο κ. Γαληνός.

Σήμερα ολοκληρώνεται το τριήμερο πένθος που κήρυξε ο Δήμος Μυτιλήνης για τους δεκάδες νεκρούς μετανάστες και πρόσφυγες που πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη Λέσβο, «θύματα του ειδεχθούς και αποτρόπαιου εγκλήματος που συντελείται καθημερινά από τους αδίστακτους λαθρέμπορους διακινητές». Τόσο δραματική είναι η κατάσταση, που δεν υπάρχει χώρος στο νησί να ταφούν οι νεκροί πρόσφυγες. Σήμερα, σοροί πνιγμένων κρατούνται στο ψυγείο και σε χώρους του νεκροτομείου, σε ένα κοντέινερ-ψυγείο που έχει επιστρατευτεί, ενώ υπάρχει ακόμα ένα σε ετοιμότητα. «Βρήκαμε χώρο για την επέκταση του νεκροταφείου, αλλά πρέπει να ξεπεράσουμε γρήγορα τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Είναι ένα απ’ όσα θα ζητήσω από τον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στο νησί», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Λέσβου.

Σύμφωνα με τον κ. Γαληνό, πρόσφυγες και μετανάστες είχαν ξεπεράσει χθες τις 15.000, καθώς η απεργία της ΠΝΟ έκοψε τις αναχωρήσεις όσων καταγράφονται. «Η κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της. Απευθυνθήκαμε στους ναυτεργάτες και στο υπουργείο για να βρεθεί μια λύση», τονίζει ο κ. Γαληνός.

Συνάντηση δημάρχων

Οι δήμαρχοι της «πρώτης γραμμής» (Λέσβου, Σάμου, Χίου και Κω), μαζί με μητροπολίτες του Αιγαίου, θα συναντηθούν αύριο στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα. «Ζητάμε συγκεκριμένη βοήθεια για να ανταποκριθούμε στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες. Στέγαστρα κινητά, χώρους υγιεινής και κυρίως να αρθεί η μνημονιακή δέσμευση για απαγόρευση προσλήψεων στους δήμους, καθώς χωρίς προσωπικό δεν μπορούμε να βοηθήσουμε χιλιάδες ανθρώπους», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος. Πάνω από 3.800 πρόσφυγες βρίσκονταν χθες στη Σάμο. Ο Δήμος μαζί με τη βοήθεια εθελοντών κάλυψε τη σίτιση χιλιάδων ανθρώπων στο Μαλαγάρι, ενώ ο στρατός ανέλαβε για τρεις ημέρες τη σίτιση 1.000 ακόμα στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής.