ΕΟΠΥΥ: 210 εκατ. υπέρβαση προϋπολογισμού για διαγνωστικές εξετάσεις

ΕΟΠΥΥ: 210 εκατ. υπέρβαση προϋπολογισμού για διαγνωστικές εξετάσεις

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με υπέρβαση της τάξης των 210 εκατομμυρίων ευρώ στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις υπολογίζεται ότι θα «κλείσει» το 2015. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΟΠΥΥ, τα διαγνωστικά κέντρα έως το τέλος του έτους θα έχουν εκτελέσει εξετάσεις συνολικού κόστους για τον Οργανισμό ύψους 508 εκατομμυρίων ευρώ, όταν ο κλειστός προϋπολογισμός είναι στα 302 εκατομμύρια ευρώ. Ηδη έως και τον Σεπτέμβριο η σχετική δαπάνη έχει φτάσει στα 403 εκατομμύρια ευρώ. Πέρυσι η σχετική δαπάνη ήταν στα 602 εκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει ότι τα διαγνωστικά δεν θα πληρωθούν με την εφαρμογή claw back σχεδόν για το 50% των δαπανών. Η φετινή μείωση εκτιμάται ότι οφείλεται στην εφαρμογή από την αρχή του έτους των κατευθυντήριων οδηγιών στις προληπτικές εξετάσεις, των επιτρεπόμενων ορίων παραπομπής, αλλά και των «κοφτών» ανά ιατρική ειδικότητα στον αριθμό και το είδος των εξετάσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, σε μηνιαία βάση οι πιο «κοστοβόρες» για τον Οργανισμό κατηγορίες εξετάσεων είναι οι βιοχημικές (μέσο μηνιαίο κόστος 12,5 εκατ. ευρώ), οι μαγνητικές εξετάσεις (μέσο μηνιαίο κόστος 6,5 εκατ. ευρώ) και τα υπερηχογραφήματα (μέσο μηνιαίο κόστος 4,5 εκατ. ευρώ)

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ έχουν μπροστά τους το δύσκολο έργο της ανακοστολόγησης των διαγνωστικών εξετάσεων που έχουν ζητήσει οι δανειστές στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου, με στόχο να μην εφαρμόζεται το claw back. Η απερχόμενη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει υποβάλει πρόταση τριών σημείων για τη συγκράτηση της δαπάνης για διαγνωστικές εξετάσεις κοντά στους στόχους του κλειστού προϋπολογισμού. Το πρώτο σημείο αφορά στη μείωση στις τιμές των 54 πιο «κοστοβόρων» για τον ΕΟΠΥΥ βιοχημικών εξετάσεων (μέση μείωση της τάξης του 20%-25%) και μία οριζόντια μείωση των τιμών κατά 5% στις υπόλοιπες εξετάσεις. Το εκτιμώμενο όφελος είναι περίπου 41 εκατομμύρια ευρώ ή 6,8% της δαπάνης. Η πρόταση αυτή υποβλήθηκε και στους εκπροσώπους των δανειστών, ωστόσο δεν φαίνεται να γίνεται δεκτή. «Η αίσθησή μας είναι», ανέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός, «ότι οι δανειστές ζητούν μεγαλύτερες εκπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα ανοιχτό ζήτημα που πρέπει να κλείσει στη διαπραγμάτευση η οποία είναι τώρα σε εξέλιξη», τόνισε.

Το δεύτερο σημείο της πρότασης αφορά σε κλιμακωτές εκπτώσεις για έξι κατηγορίες διαγνωστικών εξετάσεων (μαγνητικές, αξονικές, μέτρηση οστικής πυκνότητας, σπινθηρογραφήματα, υπέρηχοι και εξετάσεις αίματος), σε σχέση με το εκτελούμενο πλήθος εξετάσεων (rebate όγκου). Που σημαίνει ότι όσο αυξάνεται το πλήθος των εκτελούμενων εξετάσεων αυξάνει και η έκπτωση. Με τη συγκεκριμένη παρέμβαση εκτιμάται μείωση της δαπάνης κατά 121 εκατ. ευρώ ή 20,13% της δαπάνης. Το τρίτο σημείο αφορά στην επικαιροποίηση και την επέκταση των συνταγογραφικών οδηγιών για τις προληπτικές εξετάσεις. «Εάν γίνουν δεκτά αυτά», σημείωσε ο κ. Κοντός, «η δαπάνη για το 2015 θα κλείσει στα 390 εκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ δεν θα αποδοθούν λόγω του claw back. Εάν είχε γίνει έγκαιρα η ανακοστολόγηση, το claw back θα ήταν ακόμα μικρότερο», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή