Στρατιωτική άσκηση Ισραήλ και Κύπρου

Στρατιωτική άσκηση Ισραήλ και Κύπρου

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινή στρατιωτική άσκηση μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου πραγματοποιήθηκε χθες στην περιοχή Πάφου – Τροόδους – Λάρνακας εντός του FIR Λευκωσίας. Η κοινή άσκηση εναέριων και επίγειων (αεράμυνα) μέσων, με την κωδική ονομασία «Ονήσιλος – Γεδεών», συνιστά ένα ακόμη βήμα περαιτέρω σύσφιγξης των σχέσεων ανάμεσα στα δύο κράτη και σχεδιαζόταν αρκετό καιρό. Τις αμέσως επόμενες ημέρες η ισραηλινή αεροπορία αναμένεται να κάνει χρήση και του ελληνικού FIR στο πλαίσιο του Ετήσιου Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας και Εκπαίδευσης. Υπενθυμίζεται ότι μόλις προ μιας εβδομάδας, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας έλαβαν μέρος στη μεγαλύτερη άσκηση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στο Ισραήλ.

Η συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ έπεται εκείνης που έχει πραγματοποιήσει το κράτος της Μέσης Ανατολής με την Ελλάδα και δρομολογήθηκε το 2010, μετά τη σχετική συμφωνία μεταξύ του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γ. Παπανδρέου και του ομολόγου του κ. Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Στο πλαίσιο εκείνης της συμφωνίας εντάσσεται και η χρήση του ελληνικού FIR από την ισραηλινή αεροπορία. Θεωρείται ότι η τριπλή συνεργασία έχει πολλαπλά οφέλη για όλες τις πλευρές και οι εμπλεκόμενες χώρες επιθυμούν να την εμβαθύνουν. Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και Ισραήλ έχουν ήδη υπογράψει (τον περασμένο Ιούλιο) συμφωνία στάθμευσης των ισραηλινών δυνάμεων –και το αντίστροφο–, ενώ ο κ. Αλ. Τσίπρας θα μεταβεί στο Τελ Αβίβ εντός του Νοεμβρίου, όπου αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα στο σύνολο του αμυντικού και διπλωματικού φάσματος.

Παράλληλα χθες, η Λευκωσία γνωστοποίησε ότι η Τουρκία έδωσε την άδειά της για εκσκαφές σε 30 σημεία που βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχονται από τον στρατό στα κατεχόμενα, κάτι που θα διευκολύνει στην αναζήτηση και ταυτοποίηση πιθανών αγνοουμένων. Μέλη της Επιτροπής για την αναζήτηση των Αγνοουμένων, όπως ο Πολ-Ανρί Ανρί, έλεγαν χθες ότι η συγκεκριμένη άδεια θα μπορούσε να επιταχύνει το έργο της εξεύρεσης πιθανών σημείων ταφής προσώπων τα οποία αγνοούνται. Από τους 1.508 Ελληνοκύπριους που αγνοούνται έχουν ταυτοποιηθεί 469, και τα λείψανά τους έχουν προωθηθεί στις οικογένειές τους, ενώ περί τους 1.000 εξακολουθούν να αγνοούνται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή