Η νεαρή «βασίλισσα» του σκακιού

Η νεαρή «βασίλισσα» του σκακιού

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είχα μεγάλη αγωνία, καθώς στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα είχαμε συγκεντρωθεί περί τα 30 κορίτσια με απόδοση στο σκάκι πάνω από 2.000 ELO», εξηγεί στην «Κ» το «χρυσό» κορίτσι από την Καβάλα, Σταυρούλα Τσολακίδου. Η 15χρονη σκακίστρια έγινε γνωστή στο Πανελλήνιο μετά το χρυσό μετάλλιο το 2013 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κορασίδων μέχρι 14 ετών και τώρα έρχεται να εδραιώσει τη φήμη της ως «παιδί-θαύμα», καθώς την Πέμπτη κέρδισε και πάλι το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κορασίδων μέχρι 16 ετών. Εν προκειμένω, το πρωτάθλημα διεξήχθη στο Πόρτο Καρράς, στη Χαλκιδική, με πρωτοφανή συμμετοχή – μόνον από τις ΗΠΑ ήρθαν 350 συμμετέχοντες. Για δύο βδομάδες πάνω 2.500 άτομα, παιδιά και έφηβοι σκακιστές από όλο τον κόσμο, με τους προπονητές και συνοδούς τους, συγκεντρώθηκαν στη Χαλκιδική ακολουθώντας το αυστηρό πρόγραμμα που συνεπάγεται το απαιτητικό άθλημα: κατάκλιση νωρίς, πρωινό εγερτήριο, προσεγμένη διατροφή, προπόνηση και παιχνίδι με τον αντίπαλο που κληρώθηκε μέχρι… τελικής πτώσεως.

«Από τις έντεκα έως τη μία το μεσημέρι έκανα προπόνηση, ενώ στις τρεις είχα λάβει ήδη θέση στον αγωνιστικό χώρο», διηγείται η Σταυρούλα, που δεν κρύβει ότι για δύο βδομάδες η αδρεναλίνη χτυπούσε «κόκκινο». «Ενιωθα το στομάχι μου να σφίγγεται, τότε στρεφόμουν στον νέο μου προπονητή, Γιάννη Παπαϊωάννου, ενώ είχα και την αμέριστη υποστήριξη και του προηγούμενου προπονητή μου, Θάνου Μαστροβασίλη…». «Σύμμαχοι» της Σταυρούλας, που σημείωσε οκτώ νίκες, δύο ισοπαλίες και μία μόνον ήττα, ήταν η σοκολάτα, οι ξηροί καρποί και οι χυμοί. «Οχι, δεν είναι μύθος, βοηθούν πράγματι στην πνευματική εγρήγορση», διαβεβαιώνει η παγκόσμια πρωταθλήτρια. Οσοι την έζησαν από κοντά, περιγράφουν μια πρωταθλήτρια που διαχειρίζεται άριστα το άγχος της, κάνει πλάκα και είναι ιδιαίτερα αγαπητή στις συναθλήτριές της.

Η αγωνία της Σταυρούλας ήταν να μην κληρωθεί να παίξει ενάντια στην άλλη συνομήλικη Ελληνίδα σκακίστρια, την Αναστασία Αβραμίδου από τη Θεσσαλονίκη, που είχε μια εξίσου εντυπωσιακή πορεία κατακτώντας την 6η θέση στην κατηγορία. Σημειώνεται ότι στις Κορασίδες έως 16 ετών συμμετείχαν 95 σκακίστριες από 61 χώρες. «Είμαστε όλες παλιές γνώριμες, διατηρούμε φιλικές σχέσεις και έχουμε επικοινωνία μέσω Iντερνετ όλο τον χρόνο», σημειώνει η Σταυρούλα, που σε λίγες μέρες φεύγει με την εθνική ομάδα για την Ισλανδία, όπου θα διεξαχθούν οι πανευρωπαϊκοί αγώνες για ομαδικό σκάκι. «Η ευθύνη στο ομαδικό είναι μεγαλύτερη, καθώς ένα δικό σου λάθος επηρεάζει το συνολικό σκορ», εξηγεί η 15χρονη Καβαλιώτισσα, που υπογραμμίζει ότι η γενέθλια πόλη της έχει παράδοση στο σκάκι. «Ελάτε στην Καβάλα και θα δείτε: έχουμε δυνατό σύλλογο, πολλοί μαθητές μαθαίνουν σκάκι, άλλωστε και η διεθνούς φήμη σκακίστρια Αννα-Μαρία Μπότσαρη στην Καβάλα γεννήθηκε!».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή