Αφγανοί, οι «ανεπιθύμητοι»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλο ποσοστό των μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά –πάνω από το 20%– είναι Αφγανοί, οι οποίοι με βάση τα ισχύοντα στην Ε.Ε. δεν έχουν προσφυγικό προφίλ (εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων) και άρα δεν δικαιούνται άσυλο. Από τις 562.355 μετανάστες που έφθασαν στην Ελλάδα από τις αρχές του χρόνου (σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ), υπολογίζεται ότι 120.000 προέρχονται από το Αφγανιστάν, εθνότητα η οποία δεν εντάσσεται στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Η Ελλάδα, ως πρώτη χώρα εισόδου στην Ε.Ε., αναμένεται να κληθεί να επιστρέψει πολλούς από αυτούς στη χώρα τους το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα ζητήσει την ένταξη των Αφγανών στις εθνότητες με προσφυγικό προφίλ (προς το παρόν πρόσφυγες θεωρούνται όσοι προέρχονται από Συρία, Ιράκ και Ερυθραία) ώστε να μπορούν να ενταχθούν στα μέτρα. Ωστόσο, οι σχεδιασμοί της Ε.Ε. σε αυτή τη συγκυρία δεν συμπεριλαμβάνουν τους Αφγανούς.

«Η μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης καθορίζεται κατά κύριο λόγο από τις ανάγκες των κρατών που θα δεχθούν τους πρόσφυγες. Η Γερμανία χρειάζεται νέους, μορφωμένους σχετικά ανθρώπους που να έχουν μπροστά τους χρόνια δουλειάς, για να ενισχύσει το ασφαλιστικό της σύστημα. Μέσω του προγράμματος μετεγκατάστασης, οι χώρες ζητούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή μάλλον δεν δέχονται τους ανθρώπους που δεν έχουν τα χαρακτηριστικά που τους βολεύουν», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Οι Αφγανοί, σύμφωνα με αυτή τη θεώρηση, έχουν πολλά «μειονεκτήματα»: δεν είναι χριστιανοί ούτε έχουν κουλτούρα συμβίωσης με χριστιανούς, είναι φτωχοί, δεν είναι μορφωμένοι και στη συνείδηση των Ευρωπαίων ίσως έχουν σχέση με την τρομοκρατία. Στο Πεδίον του Αρεως στις αρχές του καλοκαιριού είχαν καταλύσει Αφγανοί.

Στην πλατεία Βικτωρίας η πλειονότητα των μεταναστών είναι Αφγανοί. Στο Γαλάτσι φιλοξενούνταν στη διάρκεια της εβδομάδας 1.200 άτομα, επίσης Αφγανοί. Εχουν έρθει από τα νησιά και αναγκάζονται να μείνουν σε πλατείες ή στα σημεία φιλοξενίας διότι δεν διαθέτουν καθόλου χρήματα. Ορισμένοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ούτε το ακτοπλοϊκό εισιτήριο. Από τα νησιά λαμβάνουν ένα διοικητικό έγγραφο με το οποίο είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν την Ελλάδα μέσα σε τριάντα ημέρες. Οι περισσότεροι μένουν στη χώρα μας μόνο όσο χρειάζεται για να βρουν τρόπο να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Εφόσον φτάσουν στη χώρα που έχουν διαλέξει, θα υποβάλουν αίτηση για άσυλο η οποία πιθανότατα δεν θα γίνει αποδεκτή γιατί οι περισσότεροι δεν πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις και τότε θα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα τους. «Με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να αναλάβει αυτή την αποστολή», τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Μετανάστευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή