«Εδωσε» ονόματα και στοιχεία ο Γ. Πανούσης

«Εδωσε» ονόματα και στοιχεία ο Γ. Πανούσης

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, στοιχεία και ονόματα –και για πολιτικά πρόσωπα– που εμπλέκονται στις απειλές εις βάρος του από άτομα που σχετίζονται με τον ευρύτερο χώρο της τρομοκρατικής δράσης παρέδωσε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο οποίος κατήγγειλε δημόσια πιέσεις και απειλές εις βάρος του προκαλώντας αίσθηση.

Ο πρώην υπουργός, ο οποίος μετέβη προσωπικά στο γραφείο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, παρέδωσε υλικό που, όπως υποστήριξε, διαθέτει προς απόδειξη των καταγγελιών του, τις οποίες δημοσιοποίησε με συνεντεύξεις του σε κυριακάτικα φύλλα, τονίζοντας σε δήλωσή του ότι η υπόθεση «είναι πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης».

Ο κ. Πανούσης εξέφρασε την άποψη ότι από τα στοιχεία που παρέδωσε στις εισαγγελικές αρχές προκύπτουν «ποινικές ευθύνες» και άφησε το όλο θέμα στην αρμοδιότητα της ανωτάτου εισαγγελικής λειτουργού, η οποία και έχει αναλάβει πλέον τον χειρισμό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του πρώην υπουργού, ο κ. Πανούσης φέρεται να κατονομάζει ως εμπλεκομένους στο κουβάρι των απειλών εις

βάρος του βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και στέλεχός του που ανήκει στην Πολιτική Γραμματεία, πληροφορίες οι οποίες μένει να αποδειχθούν βάσιμες από τα στοιχεία που έχει ο ίδιος προσκομίσει στις δικαστικές αρχές.

Τα επόμενα βήματα των ερευνών

Ο ίδιος ο κ. Πανούσης σε δηλώσεις του στον ΣKAΪ διευκρίνισε ότι οι καταγγελίες του δεν αναφέρονται σε υπουργό της κυβέρνησης και απέφυγε να δώσει περισσότερα στοιχεία ενόψει της προσφυγής του στη Δικαιοσύνη.

Ωστόσο, οι καταγγελίες Πανούση, που έχουν πάρει πλέον τον δρόμο της δικαστικής αξιολόγησης, κρίνονται από τη φύση τους σοβαρές, αλλά οι δικαστικές αρχές τις μελετούν προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα των ερευνών, που είναι βέβαιον ότι θα διαταχθούν.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναμένεται και εντός της σήμερον να αποφασίσει για την περαιτέρω διερεύνησή τους, ενώ και η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου κάλεσε σε κατάθεση, ήδη, τον πρώην υπουργό, σχετικώς με όσα ανέφερε περί υπάρξεως φαινομένων διαφθοράς στον χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η κλήση του για κατάθεση έγινε στο πλαίσιο ανοικτής έρευνας που έχει η Εισαγγελία Διαφθοράς για θέματα έκνομων δράσεων στον χώρο της ΕΛ.ΑΣ. και στην οποία ανταποκρίθηκε άμεσα ο πρώην υπουργός προσερχόμενος στο γραφείο των εισαγγελέων Διαφθοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεσή του περιορίστηκε σε θέματα διαφθοράς σχετικά με κυκλώματα διακίνησης μεταναστών και τυχόν εμπλοκή αστυνομικών οργάνων, καθώς οι καταγγελίες του, όπως είπε, εστιάσθηκαν σε απειλές εις βάρος του από άτομα που σχετίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τρομοκρατική δράση.

Εξερχόμενος του εισαγγελικού γραφείου ο πρώην υπουργός, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ακολούθησε την προτροπή του πρωθυπουργού, που πιστεύει ότι αυτά τα θέματα πρέπει να ακολουθούν τη δικαστική οδό», ενώ σε άλλη ερώτηση αν είναι ικανοποιημένος από την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, απάντησε «δεν ανήκω στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός με τίμησε δύο φορές, μία που με έβαλε στην κυβέρνηση και μία που με έβγαλε για να με προστατεύσει».

Απειλητικά μηνύματα και στοχοποιήσεις κατήγγειλε ότι δέχθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απέδωσε τα περί απειλών εις βάρος του και εις βάρος του κ. Πανούση στη φύση των υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.

«Τα υπουργεία αυτά», είπε ο υπουργός, «λόγω του αντικειμένου τους είναι ευάλωτα σε τέτοια θέματα», για να προσθέσει «ότι αισθάνεται ασφαλής διότι η πολιτεία μάς προστατεύει».

Οι διαφωνίες

Ο κ. Παρασκευόπουλος, σε ερώτηση αν έχει καταγγείλει στις δικαστικές αρχές την ύπαρξη απειλητικών εις βάρος του μηνυμάτων, απάντησε «ότι τα θέματα αυτά τα αξιολογεί η αστυνομία» και ότι «επαφίεται στην ασφάλεια που του παρέχεται», ενώ μίλησε για διαφωνίες που είχε επί του πρακτέου με τον κ. Πανούση, για να προσθέσει ότι δεν διαφώνησαν «για θέματα αιτημάτων κρατουμένων, όπως ο Ξηρός για το βραχιολάκι, καθώς ούτε ο ίδιος (ο Ξηρός) θέλησε να κάνει χρήση του μέτρου».

Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης με δηκτικό τρόπο σχολίασε τις καταγγελίες Πανούση, λέγοντας πως «από όσα διάβασα δεν κατάλαβα πού είναι το μυθιστόρημα, πού ο εγκληματολόγος και πού οι καταγγελίες»και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσφυγή του πρώην υπουργού στη Δικαιοσύνη και την παραπομπή του θέματος στις δικαστικές αρχές..

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή