Κατάληψη κτιρίου για τη στέγαση προσφύγων στη Λέσβο

Κατάληψη κτιρίου για τη στέγαση προσφύγων στη Λέσβο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάληψη στο κτίριο όπου στεγαζόταν στο παρελθόν το Εργατικό Κέντρο Λέσβου, κοντά στο λιμάνι της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου αλληλέγγυοι προκειμένου να στεγάσουν τους πρόσφυγες. Στο νησί η απεργία της ΠΝΟ την προηγούμενη εβδομάδα δημιούργησε το αδιαχώρητο, καθώς καθημερινά φτάνουν εκατοντάδες μετανάστες, οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να μεταφερθούν στην Αθήνα. Από την Παρασκευή έως και χθες υπολογιζόταν ότι 5.000 άνθρωποι έφθασαν στη Λέσβο με πλαστικές βάρκες που σχηματίζουν βουνά σε πολλές παραλίες. Στο κτίριο όπου έγινε η κατάληψη, κάτοικοι της πόλης και ΜΚΟ έφεραν κουβέρτες και τρόφιμα. Ομως υπάρχει έντονη αντίδραση από μερίδα κατοίκων και επιχειρηματιών ειδικά γιατί το συγκεκριμένο κτίριο δεν έχει εγκαταστάσεις υγιεινής αλλά και καμία άλλη υποδομή για να φιλοξενήσει ανθρώπους.

Ρεκόρ συγκέντρωσης μεταναστών στην Ειδομένη όπου το τελευταίο τριήμερο έφταναν δέκα λεωφορεία κάθε ώρα. Υπολογίζεται ότι πάνω από 10.000 άτομα έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή, οι οποίοι μπορεί να χρειαστούν ημέρες για να καταφέρουν να διασχίσουν τα σύνορα και να μεταβούν στην ΠΓΔΜ. Μάλιστα, αν και πολλοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας αρνούνται να δεχθούν ιατρική βοήθεια γιατί αυτό συνεπάγεται ότι θα χρειαστεί να βγουν από την ουρά που έχει σχηματιστεί και να χάσουν τη σειρά τους. Κάθε ώρα τα σύνορα με τα Σκόπια διέρχονται 50-60 άτομα.

Πλατεία Βικτωρίας

Στην πλατεία Βικτωρίας η κατάσταση χθες ήταν ομαλοποιημένη, καθώς μέχρι το απόγευμα βρίσκονταν περίπου 100 άτομα, ενώ συνεχής είναι και η παρουσία της αστυνομίας στην περιοχή. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας στήθηκαν σαράντα σκηνές, ενώ από τα ξημερώματα της Τρίτης στην πλατεία βρίσκονται περίπου 1.000 μετανάστες.

Από την Παρασκευή, οπότε και έληξε η απεργία της ΠΝΟ έως και χθες, περίπου 7.000 μετανάστες έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά από τα νησιά.

Λόγω της απεργίας των προηγούμενων ημερών δόθηκε χρόνος για να αδειάσουν τα κέντρα φιλοξενίας (Ελαιώνας – Γαλάτσι – Ελληνικό), οπότε όσοι έφθαναν μέχρι χθες στην πλατεία μεταφέρονταν σε σύντομο χρονικό διάστημα με πούλμαν στα κέντρα.

Πρωτοβουλίες

Ο δήμος Αθηναίων σχεδιάζει σειρά εκδηλώσεων -με αφορμή την εορταστική περίοδο που θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες- στην πλατεία ώστε να υπάρχει διαρκής κινητικότητα.

Πρωτοβουλίες για τη στήριξη των προσφύγων αναλαμβάνει το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ενδεικτικά, στο πλαίσιο του Προγράμματος εξ Αποστάσεως Επιμόρφωσης για Εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας, από τον Ιανουάριο του 2016 μέσω του e-learning θα είναι δυνατό να μάθουν δωρεάν ελληνικά όσοι πρόσφυγες επιθυμούν. Επίσης, στην πλατεία Βικτωρίας θα οργανώνεται πρόγραμμα με μουσικά παιχνίδια από φοιτητές από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών και στον Ελαιώνα παιδαγωγικές δράσεις από το Τμήμα Εκπαίδευσης Προσχολικής Ηλικίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή