Ραντεβού έξω από την Εθνική Βιβλιοθήκη

Ραντεβού έξω από την Εθνική Βιβλιοθήκη

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μαζικό κύμα προσέλευσης προσφύγων συνεχίζεται με ένταση για δεύτερη εβδομάδα. Τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια προς τον Πειραιά μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες, στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Χθες, περίπου 6.200 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν τις πρωινές ώρες στο λιμάνι του Πειραιά προερχόμενοι από τη Λέσβο (4.076) και τη Χίο (2.136), ενώ άλλοι 728 μεταφέρθηκαν από τη Μυτιλήνη στην Καβάλα.

Οι νεοεισερχόμενοι μετακινήθηκαν κατά τον συνήθη τρόπο μέσω ηλεκτρικού προς το κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ αρκετοί, περίπου χίλια άτομα, κατέληξαν στην πλατεία Βικτωρίας. Στην πλατεία στήθηκαν και πάλι σκηνές και απλώθηκαν στρωσίδια δημιουργώντας τις ίδιες συνθήκες που είχαν καταγραφεί στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ο «μαλακός» καιρός βοήθησε όσους επέλεξαν να ξεκουραστούν στο Πεδίον του Αρεως, αφού περίπου εκατόν πενήντα άτομα διασκορπισμένα στα σκιερά σημεία του πάρκου περίμεναν οδηγίες για τη μεταφορά τους προς Βορράν. Η πλατεία Ομονοίας δέχθηκε περίπου πεντακόσια άτομα στις 8 το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αλλά γρήγορα σκόρπισαν στους γύρω δρόμους με αποτέλεσμα να μην επηρεαστεί η καθημερινή εικόνα της πλατείας.

Παράλληλα, για πρώτη φορά πρόσφυγες χρησιμοποίησαν τα πάρκα της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Πρυτανείας ως σημείο αναμονής μετά την άφιξή τους στην Αθήνα. Οι κουβέρτες και τα ασφυκτικά γεμάτα σακίδια πάνω στο γρασίδι ήταν η εικόνα που αντίκριζε κάποιος κατά την έξοδο από το μετρό. Με φόντο τα επιβλητικά κτίρια της Τριλογίας, οι περαστικοί κοντοστέκονταν να παρατηρήσουν τα παιδιά που έπαιζαν και τους γονείς που τα επέβλεπαν κάτω από τις νεραντζιές. Οι βουβές αντιδράσεις μαρτυρούσαν ξάφνιασμα, συμπόνια, ενόχληση.

Περίπου στις 12 το μεσημέρι, δύο τουριστικά λεωφορεία πάρκαραν ακριβώς μπροστά στη Βιβλιοθήκη και ένας άνδρας κατέβηκε από τη θέση του συνοδηγού στο πεζοδρόμιο. Σαν να δόθηκε κάποιο σιωπηλό σύνθημα, άρχισαν να συρρέουν από τα γύρω στενά προς τα λεωφορεία δεκάδες οικογένειες με τα υπάρχοντά τους ανά χείρας. Μια γυναίκα, που καθόταν στο γρασίδι μπροστά από τη Βιβλιοθήκη, πλησίασε τον άνδρα και άρχισε να συζητάει μαζί του στα αραβικά επιδεικνύοντας κάποια χαρτιά. Αφού ολοκληρώθηκε η συνεννόηση, η γυναίκα επέστρεψε στη θέση της και άρχισε να μιλάει στους υπόλοιπους πρόσφυγες, ώσπου όλοι μαζί σηκώθηκαν από το πάρκο και κατευθύνθηκαν προς το λεωφορείο.

Μέχρι πρότινος η Αχαρνών αποτελούσε σημείο συνάντησης και αναχώρησης για τα λεωφορεία που μετέφεραν τους πρόσφυγες στα βόρεια σύνορα της χώρας, αν και τουριστικά λεωφορεία απαγορεύεται να εκτελούν μετακινήσεις παρά μόνον εκδρομές, γεγονός που τροφοδοτεί παρατεταμένη κόντρα μεταξύ ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ. Τις τελευταίες ημέρες περίπου 10 λεωφορεία την ώρα έφταναν στην Ειδομένη, δημιουργώντας τεράστιες ουρές στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων.

Στοιχεία της Frontex

Οπως ανακοίνωσε χθες η Frontex, περισσότεροι από 540.000 μετανάστες έφτασαν στα ελληνικά νησιά το πρώτο δεκάμηνο του 2015. Δηλαδή 13 φορές περισσότεροι από το αντίστοιχο διάστημα το 2014. Τον Οκτώβριο, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, περισσότεροι από 150.000 επιχείρησαν το ταξίδι από την Τουρκία στην Ελλάδα. Στην προσπάθεια να ενισχυθεί η Ελλάδα και οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στη διαχείριση του μεταναστευτικού, η Frontex απέστειλε 114 αξιωματικούς στη Λέσβο και σε άλλα ελληνικά νησιά, οι οποίοι βοηθούν τις τοπικές αρχές στην ταυτοποίηση και καταγραφή των νέων αφίξεων. Ακόμη, η Frontex έχει προτείνει να αυξήσει την παρουσία της στα ελληνικά σύνορα με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, καθώς και στα σύνορα της Κροατίας με τη Σερβία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή