Σε απεργιακό κλοιό όλη η χώρα

Σε απεργιακό κλοιό όλη η χώρα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παραλύει» σήμερα ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας της χώρας, λόγω της εικοσιτετράωρης γενικής απεργίας των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ενάντια στις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, τη φορολογία, τα «κόκκινα δάνεια», κ.α. Δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε συγκοινωνίες, σε ΔΕΚΟ, σε εφορίες, γιατροί, δάσκαλοι, φαρμακοποιοί, τραπεζικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, δικαστικοί υπάλληλοι, μηχανικοί και φύλακες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων είναι μεταξύ όσων έχουν δηλώσει ότι θα πάρουν μέρος στην απεργία. Στην Αθήνα, οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ διοργάνωσαν συλλαλητήριο στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος. Συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας στις 10.30 το πρωί προγραμμάτισε το ΠΑΜΕ, ενώ στη συνέχεια η πορεία κατευθύνθηκε προς την Βουλή.

Σήμερα, οι συρμοί του μετρό θα είναι ακινητοποιημένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ θα κινηθούν από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, ενώ λεωφορεία και τρόλεϊ θα κυκλοφορούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού. Δεν πραγματοποιούνται σήμερα τα δρομολόγια λεωφορείων στη διαδρομή Κιάτο – Πάτρα και αντιστρόφως.

Δεμένα θα παραμείνουν και τα πλοία στα λιμάνια, ενώ, λόγω της συμμετοχής της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στην απεργία, θα σημειωθούν τροποποιήσεις και ακυρώσεις πτήσεων κυρίως στα περιφερειακά αεροδρόμια. Η Aegean Airlines ακύρωσε 6 σκέλη πτήσεων εσωτερικού προς Σαντορίνη και Μύκονο. Παράλληλα, ακυρώνονται 28 σκέλη πτήσεων της Olympic Air, κυρίως στους προορισμούς Καβάλας, Σάμου, Αλεξανδρούπολης, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Χίου και Μυτιλήνης. Σημειώνεται ότι επηρεάζονται και πτήσεις ξένων αεροπορικών εταιρειών από και προς περιφερειακά αεροδρόμια. Οσοι πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την αεροπορική τους εταιρεία.

Κλειστά αναμένεται να είναι σήμερα τα φαρμακεία, ενώ με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία και οι μονάδες του ΠΕΔΥ, λόγω της συμμετοχής στην απεργία των γιατρών και του λοιπού υγειονομικού προσωπικού. Την απεργία στηρίζουν επίσης και ιατρικοί σύλλογοι (ΠΙΣ, ΙΣΑ). Θα υπολειτουργήσουν τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, καθώς η απεργία της ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ καλύπτει νηπιαγωγούς, δασκάλους, καθηγητές, όπως και ΑΕΙ – ΤΕΙ, στα οποία πολλοί σύλλογοι φοιτητών έχουν αποφασίσει κατάληψη. Επίσης, κλειστά θα είναι τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι λόγω της απεργίας των υπαλλήλων φύλαξης. Στην απεργία συμμετέχουν επίσης οι υπάλληλοι τραπεζών και οι εργαζόμενοι σε εφορίες. «Ρολά» ενδέχεται να κατεβάσουν και τα εμπορικά καταστήματα. Η ΓΣΕΒΕΕ προέτρεψε τις επιχειρήσεις-μέλη της να κλείσουν σήμερα, ενώ η ΕΣΕΕ «αποστασιοποιήθηκε», καλώντας τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους να αποφασίσουν σχετικά.

Τέλος, στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στον χώρο της ενημέρωσης. Ετσι δεν θα μεταδοθούν ειδησεογραφικές εκπομπές, πλην δύο δεκάλεπτων απεργιακών δελτίων ειδήσεων ανά μέσο, από ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά μέσα, από τις 6 π.μ. της Πέμπτης έως τις 6 π.μ. της Παρασκευής, ενώ δεν θα κυκλοφορήσουν εφημερίδες αύριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή