Συνεχίζεται η δυστοκία για τη λειτουργία hotspots

Συνεχίζεται η δυστοκία για τη λειτουργία hotspots

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίπεδο συζητήσεων και «μόχλευσης με τις τοπικές κοινωνίες», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στέλεχος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, βρίσκονται ακόμα τα σχεδιαζόμενα hotspots στα ελληνικά νησιά, τα οποία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου. Στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρουν επίσης ότι υπάρχει συγκεχυμένη εικόνα για το τι ακριβώς είναι τα hotspots και πώς αυτά θα λειτουργούν, γεγονός που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. «Οσοι καταγράφονται στα hotspots και δεν έχουν προσφυγικό προφίλ τυπικά θα πρέπει να επιστραφούν στις χώρες τους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αναφέρει τα hotspots ως προαναχωρησιακά κέντρα. Πού θα μείνουν έως ότου επιστραφούν οι μετανάστες και υπό ποιο καθεστώς; Ποιος θα αναλάβει να τους επιστρέψει και με ποια κονδύλια;», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Προσθέτουν ότι, όπως είναι φανερό, η Ευρωπαϊκή Ενωση κινείται στην κατεύθυνση του περιορισμού των μεταναστευτικών εισροών και, σε εφαρμογή αυτής της πολιτικής, τα hotspots θα λειτουργούν ως σημεία διαλογής και ανάσχεσης της εισόδου μεταναστών.

«Υπάρχει μια δυστοκία όσον αφορά τις αποφάσεις για τη λειτουργία των hotspots», αναφέρει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γεώργιος Χατζημάρκος στην «Κ». Ο κ. Χατζημάρκος τονίζει ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ «εθνικά ή κοινοτικά χρήματα» ενώ εκτελεί πολλά καθήκοντα, όπως η συντήρηση των πλωτών μέσων του Λιμενικού, η σίτιση πολλών μεταναστών αλλά και οι κηδείες των ανθρώπων που πνίγονται στα ναυάγια. «Για να γίνουν τα hotspots, χρειάζεται σχέδιο και χρήματα», συμπληρώνει.

Εκτός από το hotspot στη Μόρια της Λέσβου, η λειτουργία του οποίου είναι δοκιμαστική σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τα υπόλοιπα τέσσερα σε Λέσβο, Λέρο, Κω και Σάμο δεν έχουν ακόμα επισήμως χωροθετηθεί λόγω ελλείψεως κονδυλίων αλλά και λόγω αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες. Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ενημέρωσε τους δημάρχους των νησιών ότι τα hotspots πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι στη Λέρο έχει επιλεγεί το σημείο Λεπίδα στο Παλαιό ΠΙΚΠΑ, ενώ στην Κω το hotspot θα στηθεί στην περιοχή Λινοπότι, παλαιά εγκατάσταση στρατοπέδου, που βρίσκεται σε απόσταση 10-12 χιλιομέτρων από την πόλη. Πάντως, όσον αφορά την Κω, οι κάτοικοι του νησιού αντιδρώντας στη χωροθέτηση έχουν συγκεντρώσει υπογραφές και έχουν στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό. Στην περιοχή υπάρχει εκκλησία και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έχει διατυπώσει αντιρρήσεις, σύμφωνα με τον δήμαρχο, καθώς πολλοί από τους μετανάστες είναι μουσουλμάνοι. Ο δήμαρχος Γιώργος Κυρίτσης είναι αντίθετος στη δημιουργία hotspot σε οπουδήποτε στο νησί. «Η παρουσία μιας τέτοιας εγκατάστασης δεν αποτελεί πόλο έλξης σε ένα τουριστικό νησί όπως η Κως. Λόγω των μεταναστών οι κρατήσεις για την επόμενη χρονιά έχουν πέσει 40%», εξηγεί.

Στη Σάμο

Στη Σάμο συζητούνται δύο σημεία, κοντά στο εμπορικό λιμάνι του Μαλαγαρίου, όμως ακόμα δεν υπάρχει επίσημη απόφαση. «Επιμένω ότι ο χώρος πρέπει να βρίσκεται κοντά στο λιμάνι ώστε να μη χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε και το θέμα της μεταφοράς από το ένα σημείο του νησιού στο άλλο», λέει ο δήμαρχος Μιχάλης Αγγελόπουλος. Στη Λέρο φαίνεται ότι υπάρχει σύμπνοια με τη δημοτική αρχή και όπως όλα δείχνουν το hotspot θα δημιουργηθεί στην περιοχή Λεπίδα (Παλαιό ΠΙΚΠΑ). Ο Δήμος Χίου δηλώνει απολύτως προετοιμασμένος για τη δημιουργία του hotspot έχοντας προτείνει συγκεκριμένη περιοχή στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της ΒΙΑΛ, όπου μάλιστα έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό και έχει ξεκινήσει κάποια έργα. Παρόλο που το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει συμφωνήσει να δημιουργηθεί το hotspot στο συγκεκριμένο σημείο, ωστόσο από την πλευρά του ο δήμος αναμένει και οικονομική στήριξη. «Δεν μπορούμε να αναλάβουμε εμείς όλο το κόστος, οπότε αναμένουμε κάποια κονδύλια», αναφέρει ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς. Πάντως στο νησί εδώ και τρεις ημέρες λειτουργεί προσωρινός καταυλισμός που μπορεί να στεγάσει έως και 1.000 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή