Ερευνα για ίχνη υπόπτων και στην Αθήνα

Ερευνα για ίχνη υπόπτων και στην Αθήνα

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληροφορίες και στοιχεία για δύο Ευρωπαίους υπηκόους που φέρεται να είχαν ενεργό ρόλο στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ζητούν από την Αθήνα αξιωματούχοι των γαλλικών υπηρεσιών ασφαλείας. Πρόκειται για δύο υπηκόους βορειοευρωπαϊκής χώρας, για τους οποίους προέκυψαν πληροφορίες και ενδείξεις ότι συμμετείχαν στο αιματηρό σχέδιο της περασμένης Παρασκευής στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας και παραμένουν ασύλληπτοι.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή της «Κ», για τους δύο υπόπτους ζητήθηκε από τις ελληνικές αρχές να διεξαγάγουν ενδελεχή έρευνα στις βάσεις δεδομένων τους, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ή όχι ίχνη της παρουσίας τους στη χώρα. Η ίδια πηγή ενημέρωσης αποκαλύπτει ότι για τον έναν από τους δύο υπόπτους υπάρχουν ισχυρά στοιχεία, που τον εμπλέκουν στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, ενώ και οι δύο φέρεται από τις γαλλικές αρχές να έχουν διασχίσει την Ελλάδα με αυτοκίνητο ενδεχομένως κατευθυνόμενοι ή επιστρέφοντας από τη Μέση Ανατολή.

Ταυτόχρονα, αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε στην «Κ» ότι ζητήθηκε η συνδρομή των ελληνικών αρχών και για ένα ακόμη άτομο, τον άνδρα που εικάζεται ότι συνόδευε στο ταξίδι του από τη Συρία, στη Γαλλία, τον νεκρό τρομοκράτη που είχε ταυτοποιηθεί την 3η Οκτωβρίου στη Λέρο. Τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας του υπόπτου έχουν διαβιβαστεί στις ελληνικές αρχές για περαιτέρω έλεγχο. Εξάλλου, τόσο ο ίδιος όσο και ο καμικάζι που ανατινάχθηκε έξω από το Stade de France έφεραν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα Συρίας, όπως διευκρίνισαν με δηλώσεις του στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης Γάλλοι αξιωματούχοι.

Με αφορμή τα παραπάνω, Ελληνες αστυνομικοί διευκρίνιζαν χθες ότι υπάρχουν πληροφορίες για μεγάλο αριθμό κλεμμένων ή απολεσθέντων κενών διαβατηρίων από τη Συρία, τα οποία χρησιμοποιούνται από παράνομους, ενδεχομένως και από μέλη του ISIS, για το πέρασμά τους στην Ευρώπη. Επιπλέον, Ελληνες αξιωματούχοι από τις υπηρεσίες αλλοδαπών έλεγαν χθες στην «Κ» ότι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο πλαστότητας των συριακών διαβατηρίων στα σημεία εισόδου της χώρας είναι εμπειρογνώμονες της Frontex, οι οποίοι ωστόσο δεν βρίσκονταν στη Λέρο την περίοδο που μπήκαν στην Ελλάδα οι τρομοκράτες του «Ισλαμικού Κράτους».

Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε η «Κ», μυστική έρευνα για τον εντοπισμό του καταζητούμενου Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, 27 ετών, που φέρεται ως ο οργανωτής των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον περασμένο Ιανουάριο. Είχαν, τότε, προκύψει ενδείξεις πως ο Αμπαούντ διηύθυνε από την Αθήνα τον πυρήνα τζιχαντιστών που είχε εξαρθρωθεί στην πόλη Βερβιέ του Βελγίου και σχεδίαζε επίθεση κατά αστυνομικού στόχου. Παράλληλα με την αστυνομική επιχείρηση στο Βέλγιο, στις 15 Ιανουαρίου, στην Αθήνα αναζητούνταν άτομο (υπήρχαν υπόνοιες πως επρόκειτο για τον Αμπαούντ) που φέρεται να κατηύθυνε τους Βέλγους τζιχαντιστές μέσω κινητού τηλεφώνου.

Ο καταζητούμενος «Ομάρ»

Κορυφαίο στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Δημόσιας Τάξης είχε αποκαλύψει ότι για τις ανάγκες της επιχείρησης εντοπισμού του καταζητούμενου τρομοκράτη, γνωστού με την κωδική ονομασία «Ομάρ», είχε επισκεφθεί εκτάκτως την Αθήνα αξιωματούχος της Europol. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι Βέλγοι αστυνομικοί είχαν ήδη από τις 2 Ιανουαρίου εντοπίσει κλήσεις των μελών του πυρήνα της Βερβιέρ προς συνεργό τους στην Αθήνα. Στη μυστική έρευνα της 15ης Ιανουαρίου, ο ύποπτος δεν εντοπίστηκε, ενώ η κάρτα sim που χρησιμοποιούσε έπαψε να λειτουργεί μετά τα γεγονότα στη Βερβιέρ.

Τελικά, αστυνομικοί προσήγαγαν από ισόγειο διαμέρισμα του Παγκρατίου τον 33χρονο Αλγερινό Ομάρ Νταμάς κι ένα επιπλέον άτομο, που είχαν δεχτεί κλήση από το ύποπτο κινητό, ενώ έρευνα φέρεται να διεξήχθη σε ένα ακόμη διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας. Αρχικά, θεωρήθηκε ότι ο 33χρονος ήταν ο καταζητούμενος μαχητής του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ. Μολονότι αυτό δεν επιβεβαιώθηκε, στην κατοχή του προσαχθέντος βρέθηκε το κινητό τηλέφωνο από το οποίο είχε ενεργοποιηθεί μία από τις ύποπτες κάρτες sim. Ως εκ τούτου, η εισαγγελία του Βελγίου ζήτησε την έκδοση του Νταμάς, ο οποίος πλέον κρατείται σε βελγική φυλακή κατηγορούμενος για τρομοκρατία.

Το διάστημα που ακολούθησε, η Αντιτρομοκρατική διεξήγαγε έρευνα για να διαπιστωθούν τυχόν διασυνδέσεις του 33χρονου αφενός με τον Αμπαούντ και αφετέρου με συριακής καταγωγής Ελληνα υπήκοο, που έχει προσχωρήσει στις τάξεις του ISIS. Ο τελευταίος φέρεται να σύχναζε σε καφενείο Σύρων στον Νέο Κόσμο και να έφυγε από την Ελλάδα με προορισμό τη Συρία μετά τον θάνατο του μεγαλύτερου αδελφού του, επίσης μαχητή του «Ισλαμικού Κράτους».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή