Λουλούδια, μηνύματα συμπαράστασης

Λουλούδια, μηνύματα συμπαράστασης

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρασαν σχεδόν 10 μήνες από τη στιγμή που εκατοντάδες Αθηναίοι στριμώχνονταν στην οδό Σίνα έξω από το Γαλλικό Ινστιτούτο, συγκλονισμένοι από την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του σατιρικού εντύπου Charlie Hebdo, προκειμένου να υπογράψουν στο βιβλίο ευχών και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον γαλλικό λαό. Από την Κυριακή το πρωί ο ίδιος λόγος φέρνει τους Αθηναίους πολίτες μπροστά σε ίδιο βιβλίο, σε διαφορετική όμως τοποθεσία. Στο πεζοδρόμιο επί της λεωφ. Βασ. Σοφίας, στην κεντρική είσοδο της γαλλικής πρεσβείας, έχει τοποθετηθεί ένα τραπέζι καλυμμένο με τη γαλλική σημαία, πάνω στο οποίο έχει τοποθετηθεί το βιβλίο ευχών.

Εκατοντάδες περαστικοί που διασχίζουν βιαστικά τον δρόμο, παρασυρμένοι από την πίεση της καθημερινότητας, φτάνοντας μπροστά στην μπρούτζινη αυλόπορτα της πρεσβείας κοντοστέκονται και κοιτάζουν με συγκίνηση και συμπόνια τα λουλούδια και τα χειρόγραφα μηνύματα συμπαράστασης. Ορισμένα γραμμένα στα γαλλικά και άλλα στα ελληνικά, όλα όμως εμπνευσμένα από την τραγικότητα των στιγμών που ζει η Ευρώπη. «Οχι φόβος – Είμαστε όλοι Γάλλοι», «Κουράγιο και δύναμη», «Οχι στη βία και την τρομοκρατία», «Οι Ελληνες είμαστε μαζί σας», «Μια Ευρώπη ενωμένη σαν γροθιά» είναι ορισμένα από τα «κρεμασμένα» μηνύματα αλληλεγγύης προς τον γαλλικό λαό. Η είσοδος της πρεσβείας επί της λεωφ. Βασ. Σοφίας έχει γεμίσει από λουλούδια, γράμματα και κεριά αφιερωμένα στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης της Παρασκευής.

Ενας Γάλλος αξιωματικός του στρατού βγαίνει από την πρεσβεία φορώντας την επίσημη στολή του, ευθυτενής, με το πηλήκιο στο κεφάλι, πλησιάζει την καλυμμένη από λουλούδια περίφραξη. Διαβάζει φανερά συγκινημένος τα μηνύματα που αφήνουν οι αλληλέγγυοι Ελληνες. Ανθρωποι κάθε ηλικίας, που περιμένουν υπομονετικά στην ουρά μέχρι να έρθει η σειρά τους να υπογράψουν στο βιβλίο, εντυπωσιάζονται από την ασυνήθιστη εικόνα του Γάλλου αξιωματικού και σπεύδουν να τον φωτογραφίσουν. Πάνω του, όμως, σταματούν και τα βλέμματα των οδηγών, που περιμένουν στο φανάρι παρατηρώντας το πλήθος μπροστά στα ανθοστόλιστα κάγκελα. Είναι μία το μεσημέρι. Ο Γάλλος πρέσβης υποδέχεται περίπου 100 Γάλλους πολίτες που ζουν στην Ελλάδα και μέσα στην πρεσβεία τηρείται ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων, όπως συμβαίνει σε εκατοντάδες σημεία του κόσμου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή