Στο Δικαστήριο της Ε.Ε. παραπέμπεται η Ελλάδα λόγω λυμάτων και κτιρίων.

Στο Δικαστήριο της Ε.Ε. παραπέμπεται η Ελλάδα λόγω λυμάτων και κτιρίων.

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έντεκα χρόνια μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. για την «πλημμελή επεξεργασία λυμάτων» στον κόλπο της Ελευσίνας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί και παραπέμπει εκ νέου την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ε.Ε. (ΔΕΕ), προτείνοντας την επιβολή προστίμων.

Η Επιτροπή ζητά από το ΔΕΕ να επιβάλει στην Ελλάδα την καταβολή κατ’ αποκοπή ποσού από την ημερομηνία της πρώτης απόφασης έως ότου το κράτος-μέλος παύσει την παράβαση ή, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, μέχρι την ημερομηνία της δεύτερης απόφασης, με βάση ημερήσιο ποσό που πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερών συνέχισης της παράβασης, πράγμα που οδηγεί, μέχρι σήμερα, στο ποσό των 15.943.620 ευρώ. Εξάλλου, η Επιτροπή προτείνει την επιβολή ημερήσιου προστίμου ύψους 34.974 ευρώ, το οποίο θα αρχίσει να καταβάλλεται από την ημερομηνία της απόφασης του Δικαστηρίου και έως ότου η Ελλάδα συμμορφωθεί πλήρως με το δίκαιο της Ε.Ε..

Παραπομπή της Ελλάδας και για την μη συμμόρφωσής της με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (οδηγία 2010/31/Ε.Ε.), τα κράτη μέλη οφείλουν να ορίσουν ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης για τα κτίρια, με στόχο να επιτευχθεί ο καλύτερος συνδυασμός μεταξύ επενδύσεων και εξοικονόμησης ενέργειας, γνωστός και ως «βέλτιστα, από πλευράς κόστους, επίπεδα».

Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος μέλος που δεν έχει προβεί στους υπολογισμούς βέλτιστου κόστους. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η έλλειψη αυτών των υπολογισμών θα επηρεάσει την ικανότητα των μεμονωμένων ιδιοκτητών και ενοικιαστών να λάβουν τις σωστές αποφάσεις για νέες κατασκευές ή ανακαινίσεις.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να την παραπέμψει στο Δικαστήριο της Ε.Ε..

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή