«Χάρηκα που είδα τους μικρούς πρόσφυγες χαμογελαστούς»

«Χάρηκα που είδα τους μικρούς πρόσφυγες χαμογελαστούς»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί σε δέκα χρόνια να μη θυμούνται πια εκείνο το αιφνιδιαστικό τεστ στην ώρα της Φυσικής, να έχουν ξεχάσει το τρίτο κεφάλαιο στο βιβλίο της Ιστορίας και τι «έπεσε» εκείνη τη χρονιά στις εξετάσεις, αλλά σίγουρα θα θυμούνται εκείνη τη Δευτέρα του Νοεμβρίου του 2015.

Ηταν η μέρα που άφησαν για λίγο τα μαθήματα, κατά μέρος το άγχος του βαθμού και συνάντησαν παιδιά που είχαν φτάσει πρόσφυγες στη χώρα μας, κουβέντιασαν μαζί τους και άκουσαν τις εμπειρίες τους.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνο το κοριτσάκι που μόλις πριν από μια εβδομάδα είχε δει τους γονείς του να πνίγονται», λέει η 16χρονη Πολυξένη.

Στο Ψηφιακό Πλανητάριο

Τα παραπάνω συνέβησαν στις 16 Νοεμβρίου στον χώρο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, όταν ομάδα μαθητών λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη, στο πλαίσιο των εθελοντικών δράσεων που υλοποιεί το σχολείο, συνάντησαν ομάδα ασυνόδευτων ανηλίκων του ξενώνα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο «Μέλλον», παιδιά ηλικίας 7 έως 18 ετών, κυρίως από τη Συρία και το Αφγανιστάν. Αφού παρακολούθησαν παρέα την παράσταση και είδαν την τρέχουσα έκθεση, οι μαθητές πρόσφεραν στους εθελοντές της δομής τα είδη πρώτης ανάγκης που συγκέντρωσαν τα παιδιά στο σχολείο και κατόπιν κάθισαν να τα πουν με τους νέους τους φίλους.

Η αμηχανία της πρώτης επαφής διαλύθηκε σε ελάχιστα λεπτά. «Ηταν πολύ συγκινητικά», αναφέρει στην «Κ» η φιλόλογος των Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη και υπεύθυνη της εθελοντικής ομάδας του σχολείου κ. Ελλη Θεοδωράτου. «Η αντιμετώπιση των μαθητών ήταν εξαιρετική, χωρίς κανένα δισταγμό αμέσως τα αγκάλιασαν και άρχισαν την προσπάθεια να επικοινωνήσουν. Τα μεγαλύτερα παιδιά από τον ξενώνα ήξεραν αγγλικά και συνεννοούνταν περίφημα, οπότε αναλάμβαναν να μεταφράσουν στα μικρότερα στη γλώσσα τους. Τα πράγματα που πληροφορηθήκαμε για τη ζωή τους ήταν σοκαριστικά. Τα παιδιά αυτά είτε είναι ορφανά είτε έχει επιζήσει ο ένας από τους γονείς ή αναζητούν τους συγγενείς τους κάπου στην Ευρώπη».

Επανασύνδεση

Τη διαδικασία επανασύνδεσης αναλαμβάνουν οι άνθρωποι του ξενώνα, ο οποίος φιλοξενεί 60 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά και 14 μητέρες με ανήλικα παιδιά, που έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα (η δράση χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο –Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία– μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα).

«Η παράσταση στο Πλανητάριο εντυπωσίασε πολύ τα παιδιά», λέει η Πολυξένη. «Μου έκανε επίσης πολύ καλή εντύπωση ότι γελούσαν και αστειεύονταν συνεχώς με τους εθελοντές του ξενώνα· ήταν φανερό ότι έχουν πολύ καλή σχέση. Εγώ χάρηκα που τα είδα χαμογελαστά. Εχουν περάσει τόσα, τα περίμενα στενοχωρημένα. Χάρηκα πολύ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή