Διαγνωστικά κέντρα προ της κατάρρευσης

Διαγνωστικά κέντρα προ της κατάρρευσης

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης δηλώνουν ότι είναι τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια που έχουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, ως αποτέλεσμα των συσσωρευμένων χρεών του οργανισμού αλλά και της εφαρμογής των clawback (αυτόματη επιστροφή υπέρβασης δαπάνης) και rebate (αναγκαστική έκπτωση), βάσει των οποίων τα διαγνωστικά κέντρα αποζημιώνονται περίπου για το 40%-50% των εξετάσεων που εκτελούν σε ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ για τα έτη 2008 έως 2014 ανέρχονται στα 600 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2015, τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά εργαστήρια έχουν πληρωθεί για έξι μήνες (την προκαταβολή 90%) και έχουν λάβει δέσμευση από τον οργανισμό ότι θα πληρωθούν άλλο έναν μήνα εντός του Δεκεμβρίου. «Εάν αυτή η υπόσχεση δεν υλοποιηθεί, το πιθανότερο είναι να μην μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και δώρα Χριστουγέννων», σημείωσε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΔΙΚ, Γ. Βουγιούκας, τονίζοντας ότι ενδεχόμενη κατάρρευση των διαγνωστικών κέντρων θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στους ίδιους τους ασφαλισμένους, το 95% των οποίων εξυπηρετείται για τις διαγνωστικές του εξετάσεις από τους ιδιώτες παρόχους. Για το 2015 αλλά και για τα επόμενα τρία έτη, έχει οριστεί κλειστός προϋπολογισμός για διαγνωστικές εξετάσεις-πράξεις ύψους 302 εκατ. ευρώ. Ειδικά για εφέτος, υπολογίζεται ότι οι απαιτήσεις των παρόχων θα φτάσουν τα 510 εκατ. ευρώ και η υπέρβαση από τον προϋπολογισμό αναμένεται να «κουρευτεί» μέσω clawback. Σύμφωνα με την ΠΑΣΙΔΙΚ, το 2013 το «κούρεμα» έφτασε στο 45% και το 2015 ήταν στο 50% των εξετάσεων που εκτελέστηκαν.

Οπως ανέφερε χθες ο κ. Βουγιούκας, «το επόμενο λογικό βήμα είναι να σταματήσουμε να συνεργαζόμαστε με τον ΕΟΠΥΥ. Δεν μπορούμε παρά να το κάνουμε αυτό για δύο λόγους: για να μην επιβαρύνουμε τους πολίτες και επειδή είμαστε εγκλωβισμένοι σε αυτή την κατάσταση, η οποία μάλιστα οδηγεί στην καταστροφή μας».

Το προεδρείο της ΠΑΣΙΔΙΚ παρουσίασε χθες στους εκπροσώπους του Τύπου τη δική του πρόταση για την εκτέλεση των κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ σε ό,τι αφορά τα διαγνωστικά, χωρίς την ενεργοποίηση του clawback, με την ελπίδα να τη λάβει υπ’ όψιν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που προς το παρόν αρνείται να δεχθεί τους εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων. Αρχικά οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων ζητούν την εφαρμογή όλων των συνταγογραφικών οδηγιών και του ανώτατου αριθμού-ορίων συνταγογραφούμενων εξετάσεων ανά ιατρική ειδικότητα και ανά παραπεμπτικό (σήμερα έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ τα όρια αυτά στις 16 από τις 32 ειδικότητες). Επιπλέον, προτείνουν τον ορισμό κλιμακωτών εκπτώσεων σε κάθε παραπεμπτικό είτε επί της αξίας παραπεμπτικού είτε επί του αριθμού των εξετάσεων, την παρακολούθηση των παραγόμενων εξετάσεων σε πραγματικό χρόνο και την καθιέρωση εθνικού κλειστού προϋπολογισμού ανά μήνα προκειμένου, όταν αυτός εξαντλείται, οι ασφαλισμένοι να παραπέμπονται στα δημόσια διαγνωστικά εργαστήρια.

Ελλειψη φαρμάκων

Εξαρση του φαινομένου των ελλείψεων φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, εν αναμονή του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων. Οπως καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί, οι ελλείψεις αφορούν τις κατηγορίες των αντικαρκινικών, αντιυπερτασικών, αντιελκωτικών, αντιψυχωτικών φαρμάκων, των σκευασμάτων που αφορούν το στομάχι, τη θεραπεία του προστάτη, τη νόσο του Πάρκινσον και την οστεοπόρωση, ενώ συνεχίζονται και οι ελλείψεις σε ορισμένα παιδικά εμβόλια. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, «ακόμα και το γνωστό σε όλους Zantac λείπει από τα ράφια των φαρμακείων», ενώ τονίζεται πως «είναι χαρακτηριστική η περίπτωση πολυεθνικής εταιρείας η οποία ουσιαστικά είναι σαν να μην υπάρχει στην αγορά, διότι δεν έχει κανένα φάρμακο να διαθέσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή