Υπεγράφη η συμφωνία για τον αγωγό IGB

Υπεγράφη η συμφωνία για τον αγωγό IGB

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπεγράφη χθες στη Σόφια, παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, η συμφωνία μετόχων για την υλοποίηση του αγωγού IGB. O κ. Σκουρλέτης εκτίμησε ότι σύντομα θα λυθεί το θέμα της βιωσιμότητας του αγωγού, ώστε, με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα, να ξεκινήσει η κατασκευή του κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016, και στα τέλη του δεύτερου εξαμήνου του 2018 να τεθεί σε λειτουργία.

Ο αγωγός IGB αποτελεί έργο στρατηγικής σημασίας, καθώς μπορεί να διασφαλίσει για πρώτη φορά εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας σε αέριο για τις χώρες των Βαλκανίων που σήμερα τροφοδοτούνται αποκλειστικά από τη Ρωσία. Ο ΙGB θα μεταφέρει, μέσω του αγωγού Tap και της Ελλάδας, αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και αέριο που θα φτάνει υγροποιημένο στις εγκαταστάσεις του νέου τερματικού σταθμού που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη.

Η υλοποίηση του έργου θα εξαρτηθεί από τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του. Ενδεικτικό ως προς αυτό θα είναι το αποτέλεσμα του δεύτερου market test που πραγματοποιείται αυτό το διάστημα, με στόχο τη δέσμευση χωρητικότητας του αγωγού από ενδιαφερόμενους επενδυτές. Στο πρώτο market test τα αποτελέσματα δεν ήταν ενθαρρυντικά, και αυτός ήταν ο βασικός λόγος της καθυστέρησης της συμφωνίας των μετόχων για την επένδυση.

Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία για τη συγκεκριμένη επένδυση, το συνολικό της ύψος υπολογίζεται σε 240 εκατ. ευρώ (220 εκατ. το κατασκευαστικό), ενώ το ετήσιο λειτουργικό της κόστος σε 4,5 εκατ. ευρώ. Λόγω της σημασίας του, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμεύσει 45 εκατ. για την οικονομική ενίσχυση του έργου. Στο εταιρικό σχήμα που θα κατασκευάσει και θα διαχειρίζεται τον αγωγό συμμετέχουν με 50% η εταιρεία Poseidon S.A. (ιταλική Edison και ελληνική ΔΕΠΑ) και με αντίστοιχο ποσοστό η κρατική βουλγαρική BEH (Bulgarian Energy Holding).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή