«Δουλεύουμε με προφορικές εντολές»

«Δουλεύουμε με προφορικές εντολές»

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν είναι δυνατόν 60 πολιτικοί υπάλληλοι να αντιμετωπίζουμε χιλιάδες σε χώρους που δεν υπάρχει καμία δυνατότητα άσκησης κρατικής εξουσίας, εφόσον δεν υπάρχει νομιμοποίησή τους ως χώρων φιλοξενίας. Υπάρχει γραπτή απόφαση για τη μετατροπή του Τάε Κβον Ντο και του γηπέδου χόκεϊ στο Ελληνικό σε χώρους φιλοξενίας μεταναστών; Υπάρχει ΦΕΚ; Ολα γίνονται με προφορικές εντολές, αλλά αν συμβεί κάτι, ποιος θα έχει την ευθύνη;». Εκπρόσωπος των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής (ΥΠΥ) εξηγεί το πνεύμα και τους λόγους που το Σώμα αποφάσισε σε έκτακτη συνέλευσή του να στείλει επιστολή προς τον γενικό διευθυντή της Υπηρεσίας, αλλά και τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή, αναπληρωτή Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, καθώς και άλλους εμπλεκόμενους πολιτικούς υπεύθυνους.

«Η έκδοση ατομικών διοικητικών αποφάσεων για αποστολή υπαλλήλων και παροχή εργασίας σε σημεία της Αττικής, φερόμενα ως χώροι προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, πάσχει νομιμότητας» αναφέρεται στην επιστολή. Οπως τονίζουν οι υπάλληλοι της ΥΠΥ, τα σημεία στο Ελληνικό και στο Φάληρο όπου μεταφέρονται οι μετανάστες από την Ειδομένη ή τη Βικτώρια «δεν έχουν θεσμοθετηθεί ως χώροι προσωρινής φιλοξενίας με σχετική υπουργική απόφαση, ή άλλο τι που να έχει δημοσιευτεί σε σχετικό ΦΕΚ. Ειδικότερα, δεν υφίσταται ό,τι προβλέπει η νομοθεσία για μια Πολιτική Υπηρεσία με Πολιτικούς Υπαλλήλους, δηλαδή καθορισμός των σημείων εργασίας, κανονισμό λειτουργίας, αρμοδιότητες και ευθύνες της υπηρεσίας καθώς και εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής για τους υπαλλήλους και τους προσωρινά φιλοξενούμενους».

Οι υπάλληλοι της ΥΠΥ κάνουν λόγο για βραδινές ώρες εργασίας σε μέρη που είναι επικίνδυνα και ημέρες εργασίας που περιλαμβάνουν και Σαββατοκύριακα, τονίζοντας όμως ότι δεν θέτουν ζήτημα άρνησης εκτέλεσης έργου, αλλά θέλουν να γνωρίζουν ποιες είναι οι αρμοδιότητές τους και το πλαίσιο των υποχρεώσεών τους (σ.σ. ας σημειωθεί ότι πρόκειται για υπαλλήλους που στελεχώνουν τις κινητές μονάδες της Υπηρεσίας σε Εβρο και Λέσβο και κατά συνέπεια δεν έχουν «συμβατικό» ωράριο δημοσίου υπαλλήλου). Στην επιστολή επισημαίνεται επίσης ότι στο Φάληρο και στο Ελληνικό υπάρχουν ενδείξεις παραβατικότητας και θέτουν το ερώτημα αν υπάρξει περιστατικό βίας, ποιος ή ποιοι φέρουν την ευθύνη διοικητικά. «Οι άνθρωποι αυτοί υπό συνθήκες ματαίωσης των σχεδίων τους χρήζουν μιας πολύ προσεκτικής διαχείρισης έστω και προσωρινού χαρακτήρα» τονίζουν οι υπάλληλοι ζητώντας την άμεση παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας.

Εντονοι διαπληκτισμοί

Υπενθυμίζεται ότι μόλις προχθές το βράδυ σημειώθηκαν έντονοι διαπληκτισμοί με την απειλή μαχαιριού μεταξύ μεταναστών που φιλοξενούνται στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά τρία άτομα. Ταυτόχρονα στην Ειδομένη είχαν σημειωθεί πολλά βίαια επεισόδια και ξυλοδαρμοί με τραυματίες.

Χθες πάντως μια ακόμα επιστολή σε υψηλότερο επίπεδο είδε το φως της δημοσιότητας. Οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας με επιστολή τους προς τον επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ζητούν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα κατατεθούν ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης την επόμενη εβδομάδα, να σέβονται το πλαίσιο των ευρωπαϊκών συνθηκών όπως αυτές ισχύουν. Συγκεκριμένα αναφέρονται στην ελεύθερη διακίνηση των πολιτών στο πλαίσιο της συνθήκης Σένγκεν, η οποία δεν πρέπει να τεθεί σε αμφισβήτηση. «Πρέπει να διατηρηθεί η σωστή ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια και στην ελευθερία της μετακίνησης» σημειώνουν μεταξύ άλλων.

Χθες τουλάχιστον 2.000 άτομα έφθασαν στη Λέσβο, ενώ στα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο. Ταυτόχρονα και στην πλατεία Βικτωρίας συγκεντρώνονται μικρές ομάδες μεταναστών, ενώ τις τελευταίες ημέρες έκαναν την εμφάνισή τους και πολλά άτομα από χώρες της Αφρικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT