ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση της ανεργίας στο Γ’ τρίμηνο του 2015

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση της ανεργίας στο Γ’ τρίμηνο του 2015

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 24% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στο Γ' τρίμηνο του 2015 καταγράφοντας αποκλιμάκωση σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2014 που είχε ανέλθει στο 25,5% αλλά και σε σύγκριση με το Β' φετινό τρίμηνο που ήταν 24,6%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής πάνω από 7 στους 10 ανέργους αναζητούν εργασία και δεν βρίσκουν για περισσότερο από ένα χρόνο (73,7%). Η κατανομή της ανεργίας, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης, έχει ως εξής: το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (46,9%). Τα χαμηλότερα  ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (13,2%) τίτλο σπουδών και στους  πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (20,0%).

Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 12,0% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 82,4% αναζητά πλήρη αλλά, στην ανάγκη, είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση. Τέλος, το 5,6% είτε αναζητά μερική απασχόληση είτε δεν ενδιαφέρεται αν θα βρει μερική ή πλήρη απασχόληση.

Ενα ποσοστό ανέργων (6,6%) απέρριψε, κατά τη διάρκεια του Β’ Τριμήνου του 2015, κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας για διάφορους λόγους, κυρίως επειδή:

α) δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (27,7%),

β) δεν εξυπηρετούσε το ωράριο εργασίας (20,2%),

γ) δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές (17,4%).

Το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν ανέρχεται στο 23,6% του συνόλου των ανέργων ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα από το αν έχουν εργαστεί στο παρελθόν), αποτελούν αντίστοιχα το 73,7%.

Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (28,6% έναντι 23,7%). Επίσης, το 72,4% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων, το οποίο είναι 51,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή