Ποινικές διώξεις για χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ, αρχές του 2000

Ποινικές διώξεις για χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ, αρχές του 2000

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες ποινικές διώξεις για χρηματοδοτήσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Διαφθοράς ύστερα από έρευνες που διενεργήθηκαν, κατά αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων οι οποίοι χειρίστηκαν τα θέματα αυτά στις αρχές του 2000 στο υπουργείο Εξωτερικών, όταν επικεφαλής του ήταν ο Γ. Παπανδρέου.

Η δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος και με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου αφορά τους παράγοντες του υπουργείου που ενέκριναν τις επίμαχες χρηματοδοτήσεις, ενώ η σχετική δικογραφία που έχει σχηματιστεί, θα διαβιβαστεί τυπικά στη Βουλή για τυχόν αναζήτηση ποινικών ευθυνών του τότε υπουργού και υφυπουργού, με δεδομένο ότι οι όποιες ευθύνες, αν μπορούσαν να αναζητηθούν, έχουν πλέον αμετάκλητα παραγραφεί λόγω των διατάξεων περί ευθύνης υπουργών.

Με δράση στη Σερβία

Η υπόθεση αφορά χρηματοδοτήσεις μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που ανέπτυξε δράση στη Σερβία στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με ποσά που φθάνουν συνολικά τις 900.000 ευρώ.

Η έρευνα που έγινε με εντολή της επικεφαλής των εισαγγελέων Διαφθοράς Ελένης Ράικου ξεκίνησε με αφορμή ένα έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών τον περασμένο Σεπτέμβριο, σχετικά με ελέγχους που είχαν διενεργηθεί για χρηματοδοτήσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Από την έρευνα που ακολούθησε από την Εισαγγελία Διαφθοράς σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση με δράση στη Σερβία, που τελικώς χρηματοδοτήθηκε με 600.000 ευρώ, μια και η τελευταία δόση δεν καταβλήθηκε, εντοπίστηκαν μη νόμιμες ενέργειες στη διαδικασία έγκρισης της χρηματοδότησης αλλά και στη διαδικασία ελέγχου της υλοποίησής της.

Η χρηματοδότηση της εν λόγω οργάνωσης έγινε μεταξύ των ετών 2001 και 2003.

Στις παραλείψεις που αξιολογήθηκαν για την άσκηση της ποινικής δίωξης, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, οι εισαγγελείς το γεγονός ότι η χρηματοδότηση δόθηκε χωρίς να ερωτηθούν ή να εισηγηθούν η πρεσβεία του Βελιγραδίου ή άλλες αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, όπως και το ότι η χρηματοδότηση δόθηκε με εντάλματα πληρωμής χωρίς να προκύπτει το επείγον για την καταβολή της δαπάνης. Για την υπόθεση θα διενεργηθεί περαιτέρω έρευνα από αρμόδιο ανακριτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT