ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βγήκαν τα «μαχαίρια» στο ΣτΕ

vgikan-ta-machairia-sto-ste-2115453

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγε ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Ποταμιάς και ζητεί να ακυρωθεί το από 23.10.2015 Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο προήχθη σε αντιπρόεδρο του ΣτΕ ο Ιωάννης Γράβαρης.

Οπως είναι γνωστό, τον περασμένο Οκτώβριο το υπουργικό συμβούλιο κάλυψε, μεταξύ των άλλων, την κενή θέση του προέδρου του ΣτΕ και τεσσάρων αντιπροέδρων του ΣτΕ

Μεταξύ των αυτών που δεν προήχθησαν σε αντιπρόεδρο ήταν και ο κ. Ποταμιάς (15ο στην επετηρίδα), ο οποίος υποστηρίζει ότι με την προαγωγή του 18ου στην επετηρίδα κ. Γράβαρη και την παράλειψη εκείνου, παραβιάστηκαν οι όροι του άρθρου 90 του Συντάγματος που καθορίζει ζητήματα προαγωγών δικαστικών λειτουργών.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον κ. Ποταμιά, παραβιάστηκαν οι όροι: α) της απαγόρευσης της αδικαιολόγητης επέμβασης στην επετηρίδα των υποψηφίων δικαστικών λειτουργών που έχουν τα νόμιμα προσόντα για την επιλογή σε κενές θέσεις αντιπροέδρων, γιατί αυτό προσβάλλει τον πυρήνα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, β) της ουσιώδους διαδικασίας, καθώς δεν ζητήθηκε η γνώμη της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, όπως προβλέπει ο «νόμος Καστανίδη» (3841/2010) και γ) του «νόμου Καστανίδη» σύμφωνα με το οποίο δεν μπορούσε να πληρώσει κενή θέση αντιπροέδρου ο 18ος στην επετηρίδα σύμβουλος Επικρατείας, κ. Γράβαρης.

Τέλος ο κ. Ποταμίας αναφέρει ότι μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 απαγορεύεται η αδικαιολόγητη ανατροπή της σειράς αρχαιότητας (επετηρίδα) των δικαστικών λειτουργών που διαθέτουν τα νόμιμα προσόντα προς προαγωγή στον βαθμό του αντιπροέδρου.