Αναζήτηση χώρου για αποτεφρωτήριο

Αναζήτηση χώρου για αποτεφρωτήριο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτή πρόσκληση σε ιδιώτες για μακροχρόνια μίσθωση ή παραχώρηση χώρου για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου αποφάσισε να απευθύνει ο Δήμος Αθηναίων. Ο χώρος θα ήταν προτιμότερο να ανήκει σε περιοχή του Δήμου Αθηναίων, ωστόσο, εφόσον τηρούνται οι αναγκαίες προδιαγραφές, μπορεί να εξετάσει και άλλες προτάσεις. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μιλώντας χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο, ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος Αθηναίων και ο ίδιος προσωπικά είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στη δημιουργία αποτεφρωτηρίου, εφόσον έχουν αρθεί σημαντικά νομοθετικά εμπόδια.

Συγκεκριμένα, ο νόμος καθόριζε ότι η έκταση στην οποία μπορούσε να χωροθετηθεί το αποτεφρωτήριο έπρεπε να ανήκει στον Δήμο. Ωστόσο από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων είχε πραγματοποιηθεί σχετική έρευνα χωρίς να βρεθεί κατάλληλος χώρος. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, απαιτούνται συγκεκριμένα στρέμματα, ενώ πρέπει και οι χρήσεις γης να επιτρέπουν τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου.

Μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε:

«Λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2014, σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασα τη νομοθετική πρόταση, που επιμελήθηκε ο Νίκος Αλιβιζάτος και οι συνεργάτες του, για την κατασκευή και χωροθέτηση αποτεφρωτηρίου. Ζήτησα από τα πολιτικά κόμματα την υπερψήφισή της. Τότε με στήριξαν ελάχιστοι. Εθεσα ως μία από τις προτεραιότητες της δεύτερης δημαρχιακής θητείας μου ένα δικαίωμα για το οποίο αγωνίστηκα, δίδαξα στο πανεπιστήμιο και υπηρέτησα ως συνήγορος του πολίτη. Σήμερα, η πρόταση Αλιβιζάτου είναι νόμος του κράτους. Η καθυστέρηση που οφείλεται στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν συγκρίνεται με την αδράνεια δεκαετιών που επιδεικνύει η πολιτεία. Στα σενάρια που επεξεργαζόμαστε στόχος είναι να περιορίσουμε τις πιθανότητες γραφειοκρατικών και άλλων καθυστερήσεων. Εχω δώσει εντολή να αναζητήσουμε χώρο για μίσθωση ή αγορά, που να καλύπτει τις προδιαγραφές. Πρότεινα, και το αποδέχθηκε, τον γενικό συντονισμό της προσπάθειας για την κατασκευή αποτεφρωτηρίου να τον αναλάβει η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέλλη Παπαχελά».

Στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν εκφράστηκε αντίθετη άποψη από καμία από τις παρατάξεις που συμμετέχουν. Ωστόσο οι γραφειοκρατικές διαδικασίες παραμένουν δύσκολες, καθώς πρέπει να συνεργαστούν πολλές υπηρεσίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή