Σφοδρές αντιδράσεις εργαστηριακών ιατρών

Σφοδρές αντιδράσεις εργαστηριακών ιατρών

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι εργαστηριακοί γιατροί μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της υπουργικής απόφασης για τη μείωση των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων με τις οποίες αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υποστηρίζει ότι οι μειώσεις στις τιμές των εξετάσεων οδηγούν σε κλείσιμο τα μικρά εργαστήρια της γειτονιάς, ενώ η Ενωση Εργαστηριακών Γιατρών Βιοπαθολόγων, Κυτταρολόγων Παθολογοανατόμων καλεί τα μέλη της σε «αντίσταση ενάντια στο μέτρο». Υπενθυμίζεται ότι η υπουργική απόφαση που ήταν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, ορίζει μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 43% στις 51 πιο δαπανηρές για τον ΕΟΠΥΥ εξετάσεις και 9% για τις υπόλοιπες.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει ως απαράδεκτη και επικίνδυνη για το σύστημα υγείας την υποκοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων και υποστηρίζει ότι επιχειρείται «μία πρωτοφανής παράδοση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε μεγάλες ιδιωτικές αλυσίδες». Ο ΙΣΑ κάνει λόγο για ανικανότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να προβάλει αντιστάσεις στις απαιτήσεις της τρόικας και δρομολογεί τη συγκρότηση ενός κοινού μετώπου «ενάντια στη λαίλαπα των μέτρων».

Ακόμα πιο αιχμηρή είναι η Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Εργαστηριακών Γιατρών, που κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για κροκοδείλια δάκρυα. Οπως αναφέρει, από τη σύσταση του ΕΟΠΥΥ ο κλάδος έχει υποστεί «κούρεμα» που ξεκίνησε από 25% το 2012 και έχει φτάσει στο 80% το 2015 και τώρα κινδυνεύει με εξόντωση. Τέλος, καλεί τα μέλη της σε μαζική συμμετοχή σε κινητοποιήσεις, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν, το υπουργείο Υγείας εκμεταλλεύθηκε την αδυναμία του κλάδου για μαζική αντίδραση.

«Οι ευθύνες από εδώ και πέρα θα έχουν ονοματεπώνυμο», προειδοποιεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, Γιώργος Βουγιούκας. Οπως τονίζει, το ιατρικό δίδυμο του υπουργείου «καταδικάζει σε αφανισμό ένα ολόκληρο κλάδο και υπενθυμίζει ότι πάνω από το 95% των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ εξυπηρετούνται από τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα λόγω της υπολειτουργίας των εργαστηρίων των μονάδων ΠΕΔΥ.

Εν τω μεταξύ, ενδεχομένως και σήμερα αναμένεται να εκδοθεί διορθωτικό δελτίο τιμών φαρμάκων. Το τελευταίο δελτίο τιμών φαρμάκων που εκδόθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου περιελάμβανε μεσοσταθμική μείωση 3,9% σε 2.403 φάρμακα (από το σύνολο των 9.370 φαρμάκων) και αύξηση σε 230 κωδικούς οι οποίοι στην πλειονότητά τους δεν αφορούν σκευάσματα καθημερινής χρήσης. Η αύξηση αυτή προέκυψε από τη μεταβολή

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή