Απετράπησαν 308 αυτοκτονίες μέσα στο 2015

Απετράπησαν 308 αυτοκτονίες μέσα στο 2015

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου άγνωστος κάλεσε από κινητό τηλέφωνο στα γραφεία της οργάνωσης «Το χαμόγελο του παιδιού» και προειδοποίησε ότι σκόπευε να βάλει τέλος στη ζωή του. Αμέσως, οι υπεύθυνοι της μη κυβερνητικής οργάνωσης ενημέρωσαν για το συμβάν τους αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που επιδόθηκαν σε αγώνα δρόμου για τον εντοπισμό του αγνώστου.

Κινήθηκε άμεσα διαδικασία άρσης τηλεφωνικού απορρήτου και εντοπίστηκε το σημείο απ’ όπου εξέπεμπε το «επίμαχο» κινητό τηλέφωνο. Διαπιστώθηκε ότι κάτοχος του κινητού ήταν ένας 16χρονος και άμεσα ειδοποιήθηκαν αστυνομικοί του κοντινού τμήματος προκειμένου να σπεύσουν σε βοήθεια. Το συμβάν είχε αίσιο τέλος.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος παρενέβη από την αρχή του έτους σε 308 παρόμοιες υποθέσεις, όπως προέκυψε από στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ενδεικτικά, δύο ξεχωριστές υποθέσεις καταγράφηκαν την 23η και την 24η Δεκεμβρίου αντίστοιχα, όταν ένας άνδρας και μια γυναίκα κοινοποίησαν στο Διαδίκτυο την πρόθεσή τους να βάλουν τέρμα στη ζωή τους. Στην πρώτη περίπτωση η ΕΛ.ΑΣ. ειδοποιήθηκε από χρήστη του Διαδικτύου που αντάλλασσε ηλεκτρονικά μηνύματα με 53χρονο, ο οποίος εξέφρασε τη βούλησή του να αυτοκτονήσει. Στη δεύτερη περίπτωση η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενεργοποιήθηκε ύστερα από ανάρτηση στο Facebook, με συνέπεια να γίνει επιχείρηση για τον εντοπισμό των ατόμων που βρίσκονται σε κατάσταση συναισθηματικής – ψυχολογικής φόρτισης.

«Cyber Alert»

Χθεσινή ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. διευκρινίζει ότι οι επιχειρήσεις της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συντονίζονται από το επιχειρησιακό κέντρο που φέρει κωδική ονομασία «Cyber Alert». Ακόμα, επισημαίνει ότι η υπηρεσία έχει βραβευθεί για τη συγκεκριμένη δράση της από την Ακαδημία Αθηνών, από το υπουργείο Παιδείας αλλά και το Federal Bureau of Investigation (FΒΙ).

Από τα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι το πρώτο τέτοιο καταγεγραμμένο συμβάν εντοπίζεται το 2005 καθώς και ότι τη δεκαετία 2005-2015 η Δίωξη παρενέβη σε 1.424 τέτοιες υποθέσεις. Το 2014 ο αριθμός των συμβάντων ήταν 261 και το 2013, 219.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στις υποθέσεις που τα εμπλεκόμενα άτομα βρίσκονται στο εξωτερικό ειδοποιούνται οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές μέσω της Διεύθυνσης Διεθνούς Συνεργασίας της ΕΛ.ΑΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή